600 bin öğretmene eğitim tekel tartışması yarattı

Haber Giriş : 11 Ocak 2005 07:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim, 600 bin öğretmenin bilişim teknolojisiyle tanışması için ihale açmaya hazırlanırken, Microsoft, "Biz bağışta bulunuyoruz" dedi. Şimdi sektör, bağışı tartışıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 600 bin öğretmenin bilişim teknolojilerini kullanımını arttırmak amacıyla geçtiğimiz yıl bir proje başlattı. Buna göre bakanlık tarafından açılan ihale sonucu belirlenen şirket, öğretmenlerin uzaktan eğitimi için gerekli teknolojiyi sağlayacaktı. Ancak bakanlık daha ihale bile açmaya fırsat bulamadan, Microsoft, "Biz eğitim portalını bağışlıyoruz" açıklamasını yaptı. Bu bağış, rakiplerin tepkisine neden oldu. Microsoft Windows, Microsoft Office ve internet kullanımı başlıkları yer alıyor. Üstelik öğretmenlere bu içerik üzerinden sınava tabi tutulmaları tekel iddialarına yönelik tartışmaların temelini oluşturuyor. Rakip şirketler şimdi, "Microsoft, bu bağışla diğer şirketlerin Milli Eğitim Bakanlığı'na girişini önlemeyi hedefliyor" yorumunu yapıyor. Proje Microsoft tarafından İdea Eğitim ve Sentim Teknoloji'ye yaptırıldı. Konuyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise "Biz kimseyle katolik nikahı kıymıyoruz. Bu konuda ciddi çalışması olan tüm firmaları eğitime katkı yapmaya davet ediyoruz" dedi. Microsoft Türkiye Genel Müdürü Çağlayan Arkan bu çalışmanın yapılmasını bakanlığın istediğini belirterek şu açıklamayı yaptı: "Biz de sosyal sorumluluk çerçevesinde projenin hazırlanması için katkıda bulunduk. Program ECDL ile uyumlu içeriğe sahip."

AB UYUMLU OLMALI

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe "Biz bakanlığın ve sivil kurumların tüm platformlara eşit mesafede olmasından yanayız" diyerek şu değerlendirmeyi yaptı: "Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in başkanlık ettiği e-dönüşüm İcra Kurulu'nda öğretmenlerin eğitimi konusu acil eylem planına konmuştu. Ancak bu konuda bağımsız bir içerik hazırlanacağı MEB temsilcisi tarafından açıklanmıştı. Şimdi eğitimin tamamen Microsoft Ürünleri'ni temel alarak işlenmesi, kurulun ve Türkiye'nin AB hedeflerine uyum değil." Linux International Yönetim Kurulu Üyesi Siyami Kahyaoğlu da "MEB'in portal çalışmasının rekabete açılmasını istiyoruz" dedi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber