Malul Çocuğu Olan Kadın Sigortalıya Erken Emeklilik

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 22 Ağustos 2009 22:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekim 2008'de yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Yasası ile bakıma muhtaç derecede malul çocuğu bulunan kadın sigortalıya, belli koşulların sağlanması durumunda, erken emeklilik hakkı getirildi. Yasada ?Emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunanların, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenir ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilir? hükmü yer alıyor.

Bu kapsamdaki kadın sigortalıların emeklilik talebinde bulunmadan önce kayıt ve tescillerinin yapılması sağlanacak, ancak açıkta iken veya emeklilik/yaşlılık aylığı talebiyle birlikte bu haktan yararlandırılmasının istenilmesi halinde bunlar hakkında da aktif sigortalılar gibi işlem yapılabilecek.

Çocuğunun, başka birinin sürekli bakımına muhtaç durumda malul olduğunun tespitini isteyen kadın sigortalılar en son çalışmalarının geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurabilirler. İlgili birimce çocukların sevk işlemleri 2009/67 sayılı genelge doğrultusunda yapılacaktır.

Prim ödeme gün sayıları toplamına eklenecek ve emeklilik yaş hadlerinden indirilecek süre, başka birinin sürekli bakımına muhtaç olma halinin başladığı tarih ile sona erdiği tarih arasında geçen veya bu süre içinde çocuğun yaşadığı süreye göre tespit edileceğinden, yaşlılık aylığı bağlanacağı tarihi beklemeden kuruma başvuran kadın sigortalıların çocuklarının sevkleri de sağlık hizmeti sunucularına yapılacaktır.

Kadın sigortalının başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğunun birden fazla olması halinde her çocuk için ayrı ayrı sevk yapılacaktır.

Kadın sigortalının kuruma başvurduğu tarihte aktif olarak çalışıp çalışmadığına bakılmayacak, ancak, 4-1/(a) bendine tabi (SSK'li) sigortalı olarak tescil edildikleri halde adlarına malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmemiş olanların çocuklarının sevkleri yapılmayacaktır.

5510 sayılı Kanun'da, emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunanların, 01.10.2008 tarihinden sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte birinin, prim ödeme gün sayıları toplamına ekleneceği ve eklenen bu sürelerin emeklilik yaş hadlerinden de indirileceği öngörüldüğünden, ilave edilecek süre;

* Kadın sigortalının sigortalılık başlangıcının 5510 sayılı Kanun'un yürürlük tarihinden önce veya sonra olmasına,

* Çocuğun doğum tarihine,

* Ölmesi halinde ölüm tarihine,

* Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul durumda olma halinin başlangıç ve bitiş tarihine,

* Çocuğun evli olup olmadığına,

* Kadın sigortalı boşanmış ise velayetin kadın sigortalıda olup olmadığına,

* Çocuğun, kadın sigortalı tarafından evlat edinilip edinilmediğine,

* Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğun birden fazla olmasına,

* 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu hükümlerine göre korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretli veya ücretsiz sürekli ve yatılı olarak faydalanıp faydalanmadığına,

göre belirlenecektir.

Yahya Arıkan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber