KKTC'ye öğrenci şoku

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Ekim 2009 08:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Toplam 16 bini aşkın kontenjanı olan Ada'daki 5 üniversiteye, bu yıl sadece 5 bin kişi kayıt yaptırdı. Bu tablo üzerine harekete geçen KKTC yönetimi, alınacak önlemleri araştırıyor

Bir dönemin gözde okullarından olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki üniversiteler, artık neredeyse öğrenci bulamaz hale geldi. Toplam 16 bin 450 kontenjanı olan Ada'daki 5 üniversiteye bu yıl yalnızca 5 bin 549 kişi kayıt yaptı. Bu rakamın 2 bin 944'ü Türkiye'den. Ek yerleştirmede KKTC üniversitelerini tercih eden öğrenci sayısı ise 344'te kaldı. Ülke ekonomisine yıllık 650 milyon TL katkı sağlayan üniversitelerin kontenjanlarının boş kalması üzerine harekete geçen hükümet, eğitim konusunu devlet politikası haline getirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Başbakan Derviş Eroğlu'nun talimatı üzerine sorunların nasıl aşılabileceği konusunda gelecek yıl için çalışma başlattı. Çalışmaya Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği de katılıyor.

Bu duruma neden gelindi?

Milliyet'e konuşan KKTC Yükseköğretim, Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Hasan Ali Bıçak, ekonomik nedenler ve Türkiye'deki alım gücünün düşmesiyle, Kuzey Kıbrıs'a öğrenci akışının azaldığını belirtti. Türkiye'de açılan üniversitelerin son 4 yılda arttığını belirten Ali Bıçak, ?KKTC'deki yaşam pahalılığı da bunun nedenlerinden? dedi. KKTC üniversitelerinin tanıtım konusundaki zafiyetlerine de dikkat çeken YÖDAK Başkanı, ?Üniversitelerimizdeki eğitimin kalitesini yeterli şekilde tanıtamadık? diye konuştu.

Nasıl çözüm bulunacak?

Bu yıl gelen öğrenciler için bazı açılımlarının olacağını kaydeden Hasan Ali Bıçak, ?İlk önce okullarda anket yapacağız. Anketlerde üniversitelerimizi tavsiye ediyorlar mı öğrenciler, tavsiye etmiyorsa neden sorularını soracağız. Ayrıca, eğitim ve üniversitelerdeki yaşamlarıyla ilgili memnuniyetlerini öğreneceğiz? şeklinde konuştu. Gümrük kapılarında öğrencilere zorluklar çıkarılmaması konusunda gerekli tedbirlerin alındığını da belirten Bıçak, öğrencilerin sorunları için Alo 121 YÖDAK hattı kurduklarını açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber