Kamu kurumları, özürlü alımlarına başvurularda zorluk çıkarıyor

Merkezi olarak yürütülen özürlü memur alımlarına ilişkin olarak, 2009 yılının 3. duyurusu, geçtiğimiz ay içinde yayımlandı. Merkezi ilanda 11 kamu kurumunun personel alım talebi bulunmaktadır. Ancak, gerek ilan metninde gerekse konuya ilişkin Başbakanlık Genelgelerinde, başvuracak adaylara zorluk çıkarılmaması hususu yer almış olmasına rağmen askeri kurumlar ile belediyeler sorun çıkarmaktadır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Kasım 2009 12:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

3 Aralık 2004 tarihinde yayımlanan 2004/28 sayılı Başbakanlık Genelgesinde özürlü istihdamına ilişkin hususlara yer verilmiştir. Bu genelgede yer alan bazı önemli hususlar şu şekildedir:

"Ülkemizdeki özürlülerin önemli bir kısmı eğitim durumu itibarıyla ilkokul mezunudur. İlkokul mezunu özürlülerin de memur olarak istihdamlarının sağlanabilmesi amacıyla sınav duyurularında gerekli düzenlemeler yapılacaktır."

"Özürlü memur istihdam etmek üzere sınav düzenleyen kamu kurum ve kuruluşları sınava başvuran adaylardan iş talep formu ve sağlık kurulu raporunun fotokopisi dışında başka hiçbir belge istemeyecek ve başvuru ücreti alınmayacaktır."

Yine 2006/15 sayılı Başbakanlık Genelgesinde özürlü ilanlarında yaş şartının aranmayacağı belirtilmiştir.

Diğer taraftan, 2009 yılının 3. özürlü memur ilanı Ekim ayı içerisinde yayımlanmıştır. Bu ilanın Not başlıklı son bölümü şu şekildedir:

"NOT: 1- Adaylar başvurularını ilanda adı geçen kamu kurum ve kuruluşlarına ait ilgili başvuru yerlerine yapacaktır,
2- Adaylar, kamu kurum ve kuruluşlarına posta ile yapacakları başvurularda 13/02/2006 tarihli ve 2006/10129 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan ve 14/03/2006 tarihli ve 26108 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik eki EK-1 nolu İŞ TALEP FORMU' nu da kullanabilecektir.
3- Kamu kurum ve kuruluşları, en son başvuru tarihi mesai saati bitimine kadar posta ile kendilerine yapılacak başvuruları kabul edecektir.
4- Adaylar, özürlü memur alımına ilişkin olarak merak ettikleri diğer hususlarda, bu duyuruda adı geçen ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına başvuracaktır."

POSTA İLE YAPILAN BAŞVURULAR KABUL EDİLMELİ

Söz konusu bu açıklamalar uyarınca, ilanda adı geçen kamu kurumlarının posta ile yapılacak başvuruları kabul etmesi gerekmektedir.

İŞ TALEP FORMU

İş talep forumu bulunmayan ve gizllik hüvviyeti verilebilecek bir belge değildir. Söz konusu form, 14/03/2006 tarihli ve 26108 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Forma ulaşmak için tıklayınız. Bu belgeyi ilanda belirtilen son başvuru tarihine kadar posta ile gönderen adayların başvuru kabul edilmelidir.

EK BELGE

Hangi belgelerin istenebileceği, Başbakanlık Genelgesinde açık olarak düzenlenmiştir. Buna göre, başvuran adaylardan iş talep formu ve sağlık kurulu raporunun fotokopisi dışında başka hiçbir belge istemeyecek ve başvuru ücreti alınmayacaktır.

UYGULAMAYA AYKIRI DAVRANAN KURUMLAR

Uygulamaya aykırı davranan Personel Dairesi Başkanlığı birimi personeli veya yöneticilerinin, o kamu kurumunda bulunan Teftiş Kuruluna şikayet edilmesi gerekmektedir. Yine söz konusu yöneticiler hakkında, açık mevzuat hükümlerine rağmen görevini kötüye kullanmaktan savcılığa suç duyurusunda bulunulması mümkündür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber