Vekillerin mükerrer oy kullanmasına cezai müeyyide yok

Haber Giriş : 25 Ocak 2005 13:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanı Bülent Arınç, yanlışlıkla bile olsa mükerrer oy kulanılmasının kabul edilemeyeceğini ve böyle bir davranışın Meclis`in itibarını da zedelediğini belirtirken, mükerrer oy kullanan milletvekiline disiplin cezası uygulamanın ise mümkün olmadığını bildirdi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, TBMM Genel Kurulu`nda 7 Aralık 2004 tarihinde Belediye Yasası`nın görüşmelerindeki oylamalar sırasında, bazı AKP`li milletvekillerinin ``mükerrer oy`` ve ``sahte oy`` kullanmalarını bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Kart`ın soru önergesini yanıtlayan TBMM Başkanı Arınç, söz konusu oylamada elektronik cihazla oyunu kullanmış olan 7 milletvekilinin ayrıca oy pusulası göndererek mükerrer oy kullandıklarının anlaşıldığını bildirirken, açık oylamalarda, çok sık olmamakla birlikte bugüne kadar elektronik sisteme girmede tereddüte düşen bazı AKP ve CHP milletvekillerinin mükerrer oy kullandıklarını kaydetti. Arınç, söz konusu oylamada bir milletvekilinin adına başka bir milletvekili tarafından kullanılmış herhangi bir sahte oyun da tespit edilemediğini bildirdi.

Bülent Arınç, sehven bile olsa mükerrer oy kullanılmasını onaylamanın mümkün olmadığını, böyle bir davranışın, Meclis`in saygınlğı bakımından da üzüntü verici olduğunu ifade etti. Arınç, içtüzük gereği oyların sayım işleminin katip üyelerin görevleri arasında olduğunu anımsatırken, bundan böyle benzer bir durumla karşılaşmamak için katip üyelerden daha titiz davranmalarını isteyeceklerini bildirdi.

Arınç, sehven mükerrer oy kullanma eylemine, Meclis İçtüzüğünün disiplin cezalarını düzenleyen 156-163`üncü madde hükümlerinin uygulanmasının hukuken mümkün olmadığını vurgularken, Meclis Başkanlığı`nca mükerrer oy kullanılması konusunda yapılacak bir işlem bulunmadığını söyledi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber