Gelirler kontrolörleri 'Vergi Konseyinin' yasa taslağı önerisinde de yok sayıldı

Haber Giriş : 02 Şubat 2005 00:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelirler kontrolörleri 3 şubatta geniş katılımlı toplantı düzenliyor

Gelirler Kontrolörleri Derneği Başkanı Kemal Turan, Vergi Konseyi tarafından hazırlanan Gelir İdaresinin Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı'nda daha önceki bazı eksikliklerin giderilmesine karşın, çok başlı vergi denetimi sorununun çözülemediğini belirtti.

Uzun süre önce hazırlanarak Başbakanlığa sevkedilen ancak üzerindeki çalışmaları tamamlanamayan Gelir İdaresi'nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa taslağı üzerinde mutabakatın sağlanması için Vergi Konseyi hakem olarak seçilmişti. IMF ile uygulanan ekonomik program kapsamında 2002 yılında gündeme gelen, son stand-by düzenlemesinin imzalanması için de tamamlanması gereken reformlar arasında yer alan vergi idaresinin yeniden yapılandırılması konusunda hem bürokrasi hem de bakanlar arasında henüz net görüş birliği sağlanamamıştı.

Turan yaptığı yazılı açıklamada, "Bu konuda kurul kaygıları ülke menfaatlerinin önüne geçti" dedi. Son taslağın hazırlanması aşamasına, Gelirler Kontrolörleri'nin "bilinçli" şekilde dahil edilmediğini kaydeden Turan, "Vergi Konseyi'nin tasarı metninde de Gelirler Kontrolörlerinin yok edilmesine yönelik düzenlemelere yer verildi" dedi.

Geçen sürede üç kez değiştirilen ve Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan "Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı"nın, IMF'nin de isteği üzerine, değiştirilmesi için dördüncü kez değişiklik çalışmalarına başlanmıştı. Gelir İdaresinin yeniden yapılandırılması tasarısının yasalaşması IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun toplanmasının da ön şartlarından birini oluşturuyor.

Turan, Gelirler Kontrolörleri'nin 3 Şubat Perşembe günü Ankara'da geniş katılımlı bir toplantı yapmayı kararlaştırdığını kaydederek, "Gelirler Kontrolörleri'ne karşı (Maliye) bakanlığın hesap uzmanı kökenli bürokratlarının olumsuz tavırlarına tepki olarak üst yönetimdeki kontrolörlerin istifası ve tüm kontrolörlerin mühür iadesi gündemde bulunmaktadır" dedi.

ANKARA, 31 Ocak (Reuters) -

"Haber Gönder" bölümü yoluyla haberdar eden Maliye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber