Türkiye'de devlet sırrı olan belge yok çünkü yasası yok

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 08 Ocak 2010 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzmanların ortak görüşü: Yasalarımızda ?devlet sırrı' tanımı yok. Bir belgeye devlet sırrı niteliği verecek hukuki bir kurul yok. Bu sebeple savcılar her belgeye ulaşabilirler

? Türkiye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast girişimi iddialarının ardından arama yapılan ?Seferberlik Tetkik Kurulu'ndaki ?kozmik oda' ve ?devlet sırrı' kavramlarına kilitlendi. Devlet sırrı denilen belgeleri inceleyen uzmanlar ?devlet sırrı' kavramıyla ilgili son noktayı koydu: Devlet sırrı tanımı yok. Bir belgenin devlet sırrı niteliğini taşıyabilmesi için, hukuki bir heyet tarafından incelenip tasnif edilmesi lazım. Bunun dışındaki her belge savcılarının ulaşabileceği nitelikte. Türkiye'de devlet sırrı nitelemesi hakeden tek bir belge yok.

AÇIK GÖRÜŞ'TE TARTIŞILDI

24'te yayınlanan ve Star Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu'nun hazırlayıp sunduğu Açık Görüş programına katılan Anayasa Mahkemesi Röportörü ve Demokrat Yargı Eş Başkanları Doç. Dr. Osman Can ve Dr. Orhan Gazi Ertekin ile Prof. Dr. Niyazi Öktem ve Oral Çalışlar, devlet sırrı, yargı bağımsızlığı ve kurumlar arası çatışmayı ele aldı.

KİMSE ?SIR'RIN ARKASINA SAKLANAMAZ

Orhan Gazi Ertekin ?CMK'nın 47 ve 125. maddelerinde devlet sırrına göndermeler var. Fakat Türk hukuk mevzuatında, devlet sırrını uygulama mevzuatı yok. Konunun tek istisnası Cumhurbaşkanı'nın tanıklığı için geçerli. Tanıklık hususundaki takdir Cumhurbaşkanı'na aittir. Bunun dışında hiç bir kurum ve yetkili, hiç bir belgeyi ?devlet sırrı' diye saklama yetkisine sahip değildir? dedi.

ZİRAAT MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN FARKI YOK

Kozmik oda etrafında yapılan tartışmalarla eylemin hukuki zeminin kaydırılmaya çalışıldığını belirten Ertekin ?Mesele esas tartışma zemini olan hukuktan uzaklaştırılıyor. Kozmik odayla Beypazarı Ziraat Müdürlüğü'nün aranması arasında fark yok. Aradaki tek fark kozmik oda aramasında askeri savcının da bulunmasıdır? şeklinde konuştu.

KARTONDAN KULELER DAYANAMAZ

?Devlet sırrı dediğiniz şey kartondan kulelerdir. Kartondan kulelerinse dayanma gücü yoktur? diyen Osman Can ise ?Bugün Türkiye'de herkes olmayan bir şeyin üzerinden tartışma yürütüyor. Olmayanı var sayıyor. Bizse hayır böyle bir şey yok diyoruz? dedi. ? HABER MERKEZİ

CMK 47 ve 125 ne diyor?

MADDE 47: (1) Bir suç olgusuna ilişkin bilgiler, Devlet sırrı olarak mahkemeye karşı gizli tutulamaz. Açıklanması, Devletin dış ilişkilerine, milli savunmasına ve milli güvenliğine zarar verebilecek; anayasal düzeni ve dış ilişkilerinde tehlike yaratabilecek nitelikteki bilgiler, Devlet sırrı sayılır. (2) Tanıklık konusu bilgilerin Devlet sırrı niteliğini taşıması halinde; tanık, sadece mahkeme hâkimi veya heyeti tarafından zâbıt kâtibi dahi olmaksızın dinlenir. Hâkim veya mahkeme başkanı, daha sonra, bu tanık açıklamalarından, sadece yüklenen suçu açıklığa kavuşturabilecek nitelikte olan bilgileri tutanağa kaydettirir. (3) Bu Madde hükmü, hapis cezasının alt sınırı beş yıl veya daha fazla olan suçlarla ilgili olarak uygulanır. (4) Cumhurbaşkanının tanıklığı söz konusu olduğunda sırrın niteliğini ve mahkemeye bildirilmesi hususunu kendisi takdir eder.

? MADDE 125 : (1) Bir suç olgusuna ilişkin bilgileri içeren belgeler, Devlet sırrı olarak mahkemeye karşı gizli tutulamaz. (2) Devlet sırrı niteliğindeki bilgileri içeren belgeler, ancak mahkeme hâkimi veya heyeti tarafından incelenebilir. Bu belgelerde yer alan ve sadece yüklenen suçu açıklığa kavuşturabilecek nitelikte olan bilgiler, hâkim veya mahkeme başkanı tarafından tutanağa kaydettirilir. (3) Bu Madde hükmü, hapis cezasının alt sınırı beş yıl veya daha fazla olan suçlarla ilgili olarak uygulanır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber