2 YTL İsteyen Yazının, Resmi Yazışma Kurallarına Göre İncelenmesi

05.02.2005 tarihinde "MEB, Soru Başına 2 YTL İstiyor" başlıklı bir haber yayımladık. Habere göre Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı sınavların soru ve cevaplarını, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında isteyen vatandaşlardan soru başına 2 YTL (toplamda 360 YTL) istemekteydi. Bir kamu kurumunun bu miktarı isteyip isteyemeceğini yakında sitemizde ele alacağız. Ancak öncelikle, ziyaretçimize gönderilen resmi yazının ciddiyetini göstermek istiyoruz.

Haber Giriş : 07 Şubat 2005 11:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ziyaretçimize yazılan yazı formatı tam olarak olmamakla birlikte; kelime büyüklükleri, harf hataları ve içerik olarak aşağıdaki gibidir.

T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü

28.01.2005

SAYI: ...
KONU: Dilekçeniz

Sayın :... ...
...
Selçuklu/KONYA

İlgi: a) Milli Eğitim Bakanlığı Basan ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinin 27.12.2004 tarih ve 149 sayılı yazıları ekinde gönderilen Başbakanlık Bilgi Edindirme Kurulunun 20.12.2004 tarih ve 220 sayılı kararı.

b) Genel Müdürlük makamının 18.01.2005 tarih ve sayılı onay.

İlgi (a) yazı ekindeki kararda 2003-2004 öğretim yılında yapılmış olan Açık İlköğretim Okulu 8. sınıf sınavlarında kullanılan soruların ve cevaplarının gönderilmesi belirtilmiştir.

Söz konusu soru ile cevaplarının verilebilmesi için Bilgi Edinme Hakkı Kanunun Uygulanmasına İlşkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmeliğin 22. Maddesinde kapsamında, gizliliğini kaybetmiş soruların her biri için KDV dahil 2 (iki) YTL fiyat ilgi (b) onayla belirlenmiştir. Talep edilen soru adedi kadar ücretin Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğünün T.C. Ziraat Bankası Beşevler/ANKARA şubesindeki 5495218-5001 No'lu hesabına yatırılarak banka dekontunun örneğinin ve isteğinizi içeren dilekçenin gönderilmesi halinde soru ve cevaplar gönderilecektir.

Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.

Selim MUTLU
Daire Başkanı


2004/8125 sayılı Resmî Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmeliğe Göre Yaptığımız Değerlendirme

Yukarıdaki yazı 28/01/2005 tarihinde, ismi bizde saklı ziyaretçimize gönderilmiştir. Bu yazıda, memurlar.net olarak, Resmî Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik'e göre, 7 adet yanlış tespit ettik. Bu tespitler, aşağıdaki şekildedir.

1- Sayın ve Konu büyük harflerle yazılmıştır. 'Sayı' ve 'Konu'nun küçük harflerle yazılması gerekmektedir. (Madde 10 ve 12)

2- Konu satırına "Dilekçe" yazılmıştır. Konu bir dilekçe değildir. Madde 12 göre "Yazının konusu, anlamlı ve özlü bir şekilde ifade edilir."

3- "Basan ve Halkla İlişkiler Müşavirliği" değil "Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği" olacaktır. Yazım hatası vardır.

4- "Başbakanlık Bilgi Edindirme Kurulu" adlı bir kurul yoktur. Kurulun tam ismi "Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu"dur. (İlgili yönetmelik madde 24)

5- Tarihlerde (.) kullanılmıştır. Madde 11'e göre "Tarih; gün, ay ve yıl rakamla, aralarına (/) işareti konularak yazılır"

6- Devlet kurumları vatandaşlarla olan yazışmalarını "Bilgilerinizi ve gereğini arz ederim." şeklinde değil, "Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim." şeklinde sonladırır.

7- Daire Başkanı, yazıyı Daire Başkanı olarak imzalayamaz. Kendisine yetki devri yapılmış olması gerekmektedir. Eğer yetki devri yapılmış ise yazışma şu şekilde olmalıydı. (Selim Mutlu/ Genel Müdür a./ Daire Başkanı)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber