Ben YARSAV kurucusuyum YARSAV davasına bakamam

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 11 Şubat 2010 07:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakim Demirtaş: Ben de YARSAV'ın kurucu üyesiyim. Tarafsızlığıma gölge düşmemesi için YARSAV'la ilgili bu davada kendimin reddine karar verdim

YAKUP BULUT ANKARA

YARSAV üyesi hakimlerin YARSAV ya da YARSAV yöneticilerinin taraf olduğu davalarda verdikleri tartışmalı kararlar gündemi sarsarken, YARSAV üyesi olan Ankara 7. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi İsmail Demirtaş'tan ilginç bir karar geldi. Yargı tarafsızlığı konusunda ders niteliğindeki karar, YARSAV'ın Aksiyon dergisi aleyhine açtığı tazminat davası nedeniyle yaşandı.

YARSAV'DAN 1 YIL SONRA DAVA

Aksiyon dergisi 19 Ocak 2009 tarihli sayısının kapağında ?Yargının Keskin Sirkesi? başlıklı YARSAV'ı anlatan bir habere yer verdi. O tarihte habere herhangi bir tepki göstermeyen YARSAV, tam bir yıl sonra Eminağaoğlu başkanlıktan ayrıldıktan sonra 19 Ocak 2010'da sözkonusu haberi yayınlayan dergi ve muhabirler aleyhine tazminat davası açtı.

501 ÜYEDEN BİRİ DE BENİM

YARSAV yöneticilerinin açtığı dava, YARSAV üyesi bir hakimin görev yaptığı 7. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne düştü. Birliğin kişilik haklarına saldırı olduğu iddiasıyla 10 bin TL tazminat talep edilen davada Hakim İsmail Demirtaş, YARSAV'ın kurucu üyesi olan 501 kişi içerisinde kendisinin de bulunduğunu belirterek ?kendisinin reddine dair karar? verdi.

KARARIMI YARGITAY BOZAR

Hakim Demirtaş, 2010/25 esas numaralı kararda ?Dava konusu olay ve düzenlemelere göre davacı derneğin kurucu üyesi bulunan Mahkeme Hakimi'nin vereceği kararın kapsamı itibarıyla taraflarca tarafsızlığına gölge düşürmemesi ve adalet duygusunun gerçekleşmesi bakımından Hakim'in kendisini reddi şeklindeki işlemin yerinde olduğu?nu vurguladı. Demirtaş, kararın gerekçesinde, bu davada verdiği kararın her halükarda Hukuk Usülü Muhakemeleri Kanunu 30. maddesi gereği Yargıtay tarafından bozulacağını vurguladı.

DİĞER DAVALARA DA EMSAL

Hakim Demirtaş, ?Hakim, davanın her iki tarafının da muvafakatleri ile muhakemede hazır bulunabilir. Aksi takdirde hüküm ve kararlar her halde iptal olunur. Hakim masarifi muhakeme ile mahkum edilebilir? dedi. Böylece karar, YARSAV üyesi hakimlerin YARSAV davalarında vereceği kararların Yargıtay tarafından iptal edilebileceğini ortaya koydu.

Osman Kaçmaz hiç kaçınmadı

Ankara 7. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi İsmail Demirtaş'ın ?YARSAV üyesiyim, bu davaya bakarsam tarafsızlığıma gölge düşer? diyerek kendi hakkında ?reddi hakim' kararı vermesi akıllara YARSAV üyesi hakimlerin YARSAV'la ilgili kararlarını getirdi. YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun başvurusu üzerine, kendileri de YARSAV Üyesi olan Sincan 1. Ağır Ceza Başkanı Osman Kaçmaz ve Ankara 1. Sulh Ceza Hakimi Hayri Keskin TİB'de arama yaptırdılar. Adalet Bakanlığı müfettişleri, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Eminağaoğlu hakkında meslekten ihraç ve ceza davası açılmasını talep etti. Ankara Başsavcılığı, Eminağaoğlu'nun ?Ergenekon soruşturmasında hâkim ve savcıları hukuka aykırı şekilde etkilemeye teşebbüs?, suçundan 3 yıldan 7 yıla kadar hapisle cezalandırılması istemiyle iddianame hazırladı. İddianame Osman Kaçmaz'ın başkanı olduğu Sincan 1. Ağır Ceza'ya verildi. Kaçmaz, YARSAV eski Başkanı hakkında ?'yargı görevi yapanı etkileme'' ve ?'soruşturmanın gizliliğini ihlal'' suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber