Siber güvenlik, ülke savunması kadar önemli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2010 10:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Alkan, ülke savunması konusunda Genelkurmay Başkanlığı ne kadar kritik bir konumdaysa, bilgi güvenliği konusunda da Siber Güvenlik Komutanlığının, siber güvenlik altyapılarının o kadar önemli bir konuma geldiğini söyledi.

Alkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde neredeyse tüm bilgilerin elektronik ortama aktarıldığını, bunun da bilgisayar ve internet teknolojilerinin güvenliğini son derece önemli hale getirdiğini hatırlattı.

BTK olarak bu konuda ciddi çalışmalar yürüttüklerine dikkati çeken Alkan, şunları anlattı:

''Hepimizin bildiği gibi dünyada artık siber savaşlar çıkmaya başladı ve ülkeler de bu siber savaşlar, siber tehditler karşısında kendi güvenlik altyapılarını oluşturma gayreti içerisine girdiler. ABD Başkanı Barack Obama'nın siber güvenlik komutanı atadığını medyadan öğrendik. Bu o kadar önemli bir konu ki, artık ülke savunması konusunda Genelkurmay Başkanlığı ne kadar kritik bir konumdaysa, bilgi güvenliği konusunda da siber güvenlik komutanlığı, siber güvenlik altyapıları o kadar önemli bir konuma gelmiştir.''

Doç. Dr. Mustafa Alkan, devletin bütün kurum ve kuruluşları ile özel sektörün bilgi güvenliğinin korunmasının büyük önem taşıdığını belirterek, özellikle paylaşıma açık bir alan olan internette bilgi güvenliğine dikkat edilmesi gerektiğine dikkati çekti.

İnternete bağlanırken ve interneti kullanırken güvenlik konusunun son derece önemsenmesi gerektiğini vurgulayan Alkan, şöyle devam etti:

''Her geçen gün bu kritik olay önemini artırarak devam ettiriyor. Dolayısıyla vatandaşlarımız gerek iş yerlerinde gerekse evlerinde kullandıkları internet ortamını güvenli hale getirmek için gerekli şifrelemelere dikkat etmeliler. Özellikle iş yerlerinde bilgisayarlarının ve buradaki kayıtlı bilgilerin güvenliğini artırabilecek tedbirleri mutlaka almalılar. Benzer şekilde kamu kurum ve kuruluşlarında da bu tür çalışmaları yaparak bütün ulusal güvenliğimizi, siber güvenlik kapsamı içerisine dahil etmemiz, bunlarla ilgili gerek kurumsal bazda gerek kişisel bazda güvenlik kültürünü oluşturmamız son derece önem arz ediyor.''

-WİRELESS BAĞLANTIYA DİKKAT-

Alkan, Türkiye'de internet kullanımının çok hızlı bir şekilde yaygınlaştığını hatırlatarak, ciddi suçların barındığı internet ortamının çok tekin olmadığını söyledi.

İnternet kullanımından doğabilecek mağduriyetleri, zararları, tehditleri ve tehlikeleri önleyebilmek için vatandaşların gerekli güvenlik tedbirlerini alması gerektiğini vurgulayan Alkan, şöyle dedi:

''Özellikle wireless bağlantılarda eğer şifre ile güvenliğimizi sağlamazsanız, hemen yakınınızda bulunanlar rahatlıkla bilgisayarınız üzerinden internete girebilirler. IP numaranız üzerinden internete girerek suç işlendiğinde de bunun sorumlusu siz olursunuz. Türkiye'de bu konu ile ilgili düzenlemeler yapıldı. Bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü, wireless bağlantı giderek yaygınlaşıyor ve birçok restoran, hastane, pastane, otel, alışveriş merkezi bu hizmeti müşterilerine sağlıyor. Bu konuda kamuoyunun bilgilendirilmesi önem arz ediyor.''

Alkan, bilgisayar sistemindeki açıkların dışarıdan ataklar yapılarak tespit edilebileceğine dikkati çekerek, ''Bunu başka türlü öğrenme şansınız yok. Bunun için de bilgi güvenliği konusunda çalışan kuruluşlar var. Uzman kuruluşlardan bu hizmeti almak gerekiyor. Sisteminizdeki açıkları bilmelisiniz ki gerekli tedbiri alabilesiniz'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber