Köpekler çocuklarda astım riskini artırıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Nisan 2010 21:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Evin çevresinde köpeğin bulunması çocuklar için astım ve akciğer hastalığı riskini artırıyor.

Kanada'da Vancouver General Hastanesi'nde gerçekleştirilen araştırmada, 380 çocuğun ailesinin geçmişine dayanarak astım riski incelendiğinde, yüksek miktarda köpek alerjenine maruz kalan 7 yaşındaki çocuklarda astım görülme riskinin yüksek olduğu kaydedildi.

"Journal Pediatric Allergy and Immunology" isimli tıp dergisinde yayınlanan çalışmada, kedi alerjeniyle astım gelişme riski arasında bir bağlantı saptanamadı. Köpeklerin üzerinde çok sayıda endotoksin (Bakteri bünyesinde bulunan ve kültür ortamına yayılmayan ancak bakteri hücresi dağıldığında açığa çıkan toksik madde) bulunduğunu belirten araştırmacılar, kedilerde ise daha az endotoksin olduğunu belirttiler.

Hamilelik süresince çocukların anneleri çalışma için bir araya getirildi ve araştırmacılar ailelerin evindeki 3 alerjen seviyesini (kedi, köpek ve ev tozu aktarı) periyodik olarak çocukların doğduğu ilk yıl ve çocuklar 7 yaşına geldiklerinde ölçtüler.

Araştırmacılar, yüksek seviyede köpek alerjenine maruz kalan çocukların, 7 yaşlarında astım gelişme riskinin neredeyse 3 kat arttığı sonucuna vardılar. Aşırı köpek alerjenine maruz kalan 97 çocuktan 17'sinin 7 yaşında astım hastası olduğunu gördüler.

Bunun yanı sıra, kedi ve ev tozu aktarlarının astımla bir ilişkisi olduğu tespit edilmedi. Araştırmacılar, bu karışıklığı anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini vurguladılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber