2'nci el araç sahibi mayısı bekledi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 05 Mayıs 2010 09:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Alper SANCAR

İkinci el araç satışları noterlerde pazartesi günü başladı. Öğlene kadar sorunsuz işleyen sistem yoğunluk nedeniyle öğleden sonra kilitlendi. İlk gün bin 108 araç satışı yapıldı

Türkiye ikinci el araç satış ve devrinde 1 Mayıs itibariyle yeni sisteme geçti. Emniyet müdürlüklerinde yapılan bu işlemler noterlere devredildi. Noterlerdeki uygulamanın ilk gününde öğle saatlerine kadar sistem sıkıntısız işledi ancak öğleden sonra birçok noterde işlem yapılamadı. Yeni uygulamayla 84 lira civarında tasarruf eden vatandaşların yoğun ilgisi noterleri kilitledi. Öğleden sonra aksaklık yaşanmasının aşırı yoğunluktan kaynaklandığını bildiren Noterler Birliği Başkanı Hasan Yeni, ilk gün ülke genelinde bin 108 aracın satışının yapıldığını açıkladı.

'BU DURUM GEÇİCİ'

Mevcut araç satışındaki uygulamada vatandaşlar ikinci el araç satış işlemi için önce notere gidip satış sözleşmesi imzalıyor ardından Trafik Tescil şubelerinden ruhsat çıkarıyorlardı. Böylece masraf 150 lirayı buluyordu. Noterler, 2. el araç satın alan vatandaşlardan 20 lira işlem parasıyla 46 lira ruhsat ücreti alıyor. Mayıs tarihinden itibaren ikinci el araç sahipleri Trafik Tescil şubelerine değil noterlere gidecekti. 1 Mayıs resmi tatil olunca uygulama hafta başına kaldı. İlk gün itibariyle öğlene kadar işlemlerin sıkıntısız yapıldığını ancak öğleden sonra işlemlerin zaman zaman yapılamadığını bildirdi. Başkan Yeni, "Öğleden sonra yoğunluk artınca biraz sıkıntı çıktı. Ancak bu geçici bir durum" dedi. Vatandaşların sabırlı olmasını isteyen Yeni, sistemin gayet güzel olduğunu ve kısa süre sonra çok düzgün işleyeceğinin altını çizdi. Ancak ikinci günde çok sayıda vatandaşın araç satış işlemi için gittiği noterlerde işlem yapamadığı öğrenildi. İşlemlerin ardından geçici ruhsat verildiğini belirten Yeni, bir ay içinde ruhsatın adrese teslim edileceğini söyledi.

Personel yeni sistem için 4 ay eğitildi

Türkiye Noterler Birliği Başkanı Hasan Yeni, araç satışının noterden yapılmasının vatandaşları önemli bir sıkıntıdan kurtardığını söyledi. Yeni, uygulamanın son derece pratik olduğunu ve kimseyi yormayacağını belirtti. Yeni, uygulama öncesi ülke genelinde noterlerde görev yapan personelin tamamını 4 ay boyunca yeni sistem için eğitime aldıklarını aktardı. Hasan Yeni personelin hem Ankara'daki genel merkezde hem de 18 odada eğitime alındığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber