İlaç takip sistemi sorunları çözmüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Mayıs 2010 23:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, yürürlük tarihi 16 Mayısa ertelenen İlaç Takip Sistemi (İTS) ile ilgili eczaneler açısından çeşitli sorunlar bulunduğunu bildirdi.

Çolak, ''Eczanelerdeki ürünlerin yüzde 60-70'i karekodsuz. Medula sistemi dışındaki Yeşil Kart, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Meclis'in kayıtları ne olacak bilinmiyor. 3 bine yakın eczanede karekod cihazı yok, Türkiye'de karekod okuyucu bulunmuyor'' dedi.

Eczacılık Haftası nedeniyle TEB yetkilileri ve Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Saim Kerman'ın da katılımı ile basın toplantısı düzenleyen Çolak, gazetecilerin soruları üzerine, eczaneler açısından yürürlük tarihi 16 Mayısa ertelenen İTS ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

16 Mayıstan itibaren ürünlerin İTS'ye kaydını sağlayan karekodlu ilaçların sistemden okunabileceğini, karekodsuz ilaçların ise ambalajlarındaki fiyat kupürlerinin kesilmeye devam edileceğini belirten Çolak, ''Ancak asıl mesele artık karekodsuz ilaç satışının yapılamayacağı 1 Haziran tarihi ile ilgili'' dedi.

Çolak, şunları söyledi:

''Depolardaki karekodsuz ürün oranı büyük ihtimalle azalır, ama eczanelerdeki ürünlerin yüzde 60-70 karekodsuz. Merkez dışındaki eczanelerde bu oran yüksek. Sorun, bunların karekodlanıp kodlanmayacağı. İlaç firmalarına bu konuda gerekli bilgileri verdik. 1 Haziranda eczanelerde yüksek oranlarda karekodsuz ürün olursa bunların ne olacağı belirsiz.''

Bu sorunları Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a ileteceklerini belirten Çolak, ''TEB olarak önerimiz, İTS'nin 1 Hazirandan itibaren uygulanması, ancak karekodlu ürünlerin sisteme okutulması, karekodsuz ürünlerin ise ambalajlarının eskiden olduğu gibi kesilip reçeteye yapıştırılması. Yıl sonuna kadar eczanelerimizdeki karekodsuz ürünlerin oranı yüzde 3-5'i geçmez, bunları da değiştiririz'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber