Lisanssız yazılıma hapis düşünülüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2010 16:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

- Yazılım sektörüne yön veren 12 sivil toplum kuruluşu, lisanssız yazılım kullanımına karşı toplumu bilinçlendirmek ve sektörün gelişimini desteklemek amacıyla ''İşinizi doğru yapmak istiyorsanız, orijinal yazılım kullanın'' sloganıyla ''Yazılım Hareketi'' kampanyası başlattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bilişim ve Yazılım Eser Sahipleri Meslek Birliği (BİYESAM) öncülüğünde başlatılan kampanya, Ortaköy Radisson SAS Otel'de gerçekleştirilen toplantıyla tanıtıldı.

Toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, Türkiye'de bilişim sektörünün yeni gelişen bir sektör olduğunu, ancak gelecekte önemli bir sektör olma yönünde ilerlediğini söyledi.

Bilişim sektörüne yön veren vakıf ve derneklerle birlik olarak ''Yazılım Hareketi'' kampanyası başlatılmasının bakanlık açısından da önemli olduğunu belirten Çelik, ''Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu hareketin yanında olacağımızı ifade etmek istiyorum'' dedi.

Türkiye'de telif haklarının korunması konusunda ciddi sorunlar olduğunu vurgulayan Çelik, son yıllarda yapılan çalışmalarla yüzde 120'lerde olan korsan oranının yüzde 60'lara kadar düştüğüne işaret etti.

Son olarak 5846 sayılı yasayla ilgili yeni değişiklikler hazırladıklarını, bu hazırlıkların en önemlisinin bilişim alanında olduğunu belirten Çelik, ''Türkiye'de internet üzerindeki paylaşımlarda, korsan yazılım dahil olmak üzere çeşitli eserlerin paylaşımı 5846 sayılı kanun kapsamına girecek. Önce uyarı, arkasından eğer ihlaller devam ediyorsa hapis cezasına kadar gidecek bir düzenlemeyi tartışıyoruz'' şeklinde konuştu.

Çelik, son şekilleri verilen çalışmanın Adalet Bakanlığı'na sunulacağını, Ekim ayına kadar konunun netleşeceğini tahmin ettiğini bildirdi.

Çelik, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesinin araştırmasına göre Türkiye'de bilgisayar üzerinden film, müzik ve kitap indirilmesinin ilk sıralarda geldiğini, bilgisayar yazılımlarının indirilmesinin ise bunların ardından alt sıralarda yer aldığını söyledi.

Türkiye nüfusunun yüzde 60'ının bilgisayar kullandığına, bunların yüzde 70'e yakınının günde 1-2 saat bilgisayar başında kaldığına vurgu yapan Çelik, ''En çok öğrenciler ve kamu çalışanları bu paylaşımları gerçekleştiriyor'' dedi.

Çelik, başta YÖK olmak üzere bütün üniversitelere bu konuda daha dikkatli olmaları konusunda uyarı göndereceklerini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber