Tasarıda uzmanlar ikiye bölündü, taşradakiler tepkili

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 18 Haziran 2010 07:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, Kariyer Uzmanlık Sistemi kurarak kamudaki tüm uzmanları tek çatı altında toplamayı hedefliyor. Böylece özlük hakları ve maaşlar arasındaki ciddi farklar giderilecek. Ancak kamu kurumlarının taşra teşkilatlarında çalışanlar kapsam dışı bırakıldı. Anadolu'da görev yapan uzmanlar ayrımcılık yapıldığı görüşünde.

Hükümetin 657 sayılı kanunda yapmaya hazırlandığı değişiklik, uzmanlar arasında adaletsizliğe yol açacağı gerekçesiyle eleştiriliyor. Yasa tasarısı ile merkezdeki uzmanların kariyer uzmanlık sistemi kurularak tek çatı altında toplanıp maaşlarının 3 yıl içinde eşitlenmesi hedefleniyor. Kamu kurumlarının taşra teşkilatlarında çalışan uzmanlar ise kapsam dışı bırakıldı. Bu durum taşradaki uzmanların tepkisine sebep oldu. Kurumların taşra teşkilatında görev yapan il planlama uzmanları, milli emlak uzmanları, gelir uzmanları, muhasebe uzmanları ve mali hizmet uzmanları, kendilerine ayrımcılık yapıldığı görüşünde.

Geçtiğimiz günlerde Meclis'e sevk edilen tasarıda taşra teşkilatının ayrı tutulmasının sebebi ise Gelir İdaresi başta olmak üzere taşradaki çok sayıda memurun bir imtihanla uzman yapılmış olması. Bu kişiler, yasanın öngördüğü kariyer uzmanlık niteliğini taşımadığı için tasarının öngördüğü çatıya alınmadılar. Ayrıca bir süre öncesine kadar memur olarak çalışan bu kişilerin yeniden düzenlenecek olan uzman kapsamına alınması durumunda alacakları maaş, başlarındaki amirlerinden fazla olacak. Zira kanunun çıkmasıyla birlikte uzman maaşlarında önemli iyileşme sağlanacak. 3 bin 100 uzmanın maaşı, 300 TL ile bin TL arasında artacak. Maaşlar, üç yıl içinde ise tavan maaş olan 5 bin TL'ye kadar çıkarılacak. Böylece halen bin 700 TL alan Kültür Bakanlığı'ndaki bir uzmanın maaşı 2 bin 700 TL'ye çıkacak. Bir muhasebat uzmanının maaşı ise 2 bin 500 TL'den 2 bin 800 TL'ye çıkacak. Ancak memurken uzman yapılanların kariyer uzmanlık sistemine alınmaması için bulunan taşra-merkez ayrımı, önemli bir mağduriyete yol açtı. Zira taşrada çalıştığı halde aynen merkez teşkilatındakilerin eğitimine ve niteliğine sahip olan uzmanlar, ikinci sınıf muamelesine tabi tutuluyor. Tasarı ile en büyük haksızlığa uğrayan grup ise mali hizmetler uzmanları. Bu kişiler, kurumların merkez teşkilatında görev yapsalar da kapsam dışı bırakıldılar. Üniversitelerde, strateji geliştirme başkanlıklarında ve belediyelerde çalışan bu kişiler, mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

Hükümet, Kariyer Uzmanlık Sistemi kurarak kamudaki tüm uzmanları tek çatı altında toplamayı hedefliyor. Böylece özlük hakları ve maaşlar arasındaki ciddi farklar giderilecek. Halen kamuda 13 bin 175 uzman görev yaparken bu kişilerin maaşları bin 600 TL ile 5 bin TL arasında değişiyor. Bu nedenle uzmanlar, daha yüksek maaş alabilmek için bağımsız kurullara geçmeye çalışıyor. Tasarı ile ücretlerin 3 yıl içinde eşitlenmesi ve statü farklarının giderilmesi hedefleniyor. Böylece uzmanların, kurum değiştirmesi önlenip daha verimli çalışması sağlanacak. Yasa ile kamuya bin 140 uzman ile 2 bin 540 uzman yardımcısı daha alınacak. Meclis'te bulunan tasarıda değişiklik yapılmasını isteyen il planlama, milli emlak, gelir ve muhasebe uzmanları dernekleri, düzenlemenin mevcut haliyle yeni haksızlıklara kapı açacağını dile getiriyorlar. Uzmanlar, tasarının kamuda uzman maaşlarının eşitlenmesi iddiasının gerçeğe dönüşmediği, aksine kariyer uzmanlıkları arasındaki ücret dengesizliğinin daha da derinleştirildiğini söylüyorlar. Uzmanlar'a göre bu durum taşradaki hizmet kalitesini düşürebilir.

İSA YAZAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber