Üniversite hastaneleri 1.2 milyar borçlu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2010 12:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Genel Sekreteri Yard.Doç.Dr. Haluk Özsarı, üniversite hastanelerinin 1.2 milyar lira borcu bulunduğunu, bu durumun acilen çözülmesi gerektiğini söyledi.

Haluk Özsarı, yaptığı açıklamada, Türkiye'de bulunan 45 kamuya ait tıp fakültesi hastanesinin önemli sorunlarından bir tanesinin, gelirlerinin giderlerini karşılayamamasından kaynaklanan borç birikmesi olduğunu ifade etti.

Bu nedenle üniversite hastanelerinin hizmet vermekte zorluklarla karşılaştığını belirten Özsarı, şunları söyledi:

''Üniversite hastanelerinin yaklaşık 1.2 milyar Türk Lirası borcu bulunuyor. Bu durum üniversite hastanelerinin bazılarında, verilen sağlık hizmetlerini de olumsuz etkiliyor. Üniversite hastanelerinde sadece sağlık hizmeti sunulmuyor. Eğitim veriliyor, araştırma yapılıyor. Üniversite hastaneleri tıp literatüründe 3. basamak dediğimiz yerlerdir, yani hasta ile hekimin karşılaştığı hizmetleri basamaklandırsanız gidilecek en son duraktır. Tüm bu niteliklerinden dolayı üniversite hastaneleri maliyetleri diğer hastanelerden farklıdır. Devlet, sosyal devlet olma gereği, hastanelere sağlık hizmetleri açısından destek olmaktadır. Bir başka neden ise, üniversite hastanelerinin tek gelir kaleminin sunduğu hizmetler karşılığı aldığı ücretler olmasıdır, aslında dünya ülkelerinin çoğunda, eğitim ve araştırma için öğrenci başına, kamu sosyal güvenlik kurumu dışında bir kamu kaynağından ayrı bir ödeme sistemi uygulanır. Dünyanın hiçbir yerinde tek başına kamu veya özel geri ödeme kurumu yani sigorta kurumu, üniversitelerin tek gelir kaynağı değildir.''

-''BORÇLAR İÇİN BAŞBAKAN DEVREDE''-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın durumdan haberdar edilmesinin ardından borçlara yönelik önemli adımların atıldığını belirten Özsarı, son bir ayda çok hızlı bir süreç yaşandığını ve oluşturulan çalışma gruplarının yoğun bir çalışma başlattığını söyledi. Sorunların iki aşamada çözümünün planlandığını ifade eden Özsarı şöyle dedi:

''Birkaç gün içinde sorunların kısa dönemde hemen karar verilerek çözülebilecek olanları belirlenecek. Bu belirlenecek olanlar üzerinden de ne işlem yapılacağına karar verilecek. Bir de 30 Temmuz'a kadar gerekirse yasal değişiklikleri de içeren daha orta ve uzun dönemde yapılması gereken önlemler sıralanacak. Doğaldır ki, çözüm önerileri içinde üniversite hastaneleri gelir yapısının düzenlenmesi yer alacak, ancak asıl önemsediğimizin, bu borçların bir daha oluşmamasını sağlayacak kalıcı ve sürdürülebilir bir finansman sistemi kurulmasıdır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber