Maliyeciler tatile çıktı!

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Temmuz 2010 20:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2010 sezonu için 12 ilin vergi daireleriyle üç ilin valiliklerine yazı göndererek, gözde turizm merkezlerindeki yaz denetimlerinin artırılmasını istedi. Plaj kulüpleri, lüks oteller ve diskoları mercek altına alan Maliyeciler, özellikle gözde tatil mekânları Alanya, Bodrum, Marmaris ve Çeşme'ye ağırlık verecek.

Önceki yıllarda şortla denetime çıkarak önemli miktarda kayıp kaçak yakalayan ve geliri katlayan Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, bu yaz da gözde tatil beldelerinde denetimlerini artırdı. Antalya, Muğla ve İzmir başta olmak üzere özellikle plaj kulüpleri, lüks oteller ve diskolar mercek altına alındı. Görevliler, turizm tesislerinde belge, fatura, alkollü içki bandrolü ve çalışanların evraklarını kontrol ediyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2010 sezonu için 12 ilin vergi daireleriyle üç ilin valiliklerine yazı göndererek, gözde turizm merkezlerindeki yaz denetimlerinin artırılmasını istedi. Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Mersin ve Muğla vergi daireleriyle Çanakkale, Yalova ve Nevşehir valiliklerine, defterdarlıklara iletilmek üzere denetim talimatı gönderildi. Bu denetimlerde özellikle gözde tatil mekanları Alanya, Bodrum, Marmaris ve Çeşme'ye ağırlık verilmesi istendi. Görevliler otel, motel, pansiyon, restoran, lokanta, büfe, bar, seyahat acenteleri ve tekneler gibi ticari mekanları mercek altına alacak. Kıyı bölgelerindeki işgallere de bakılıyor. Antalya'da 2007 yılında yapılan denetimlerde, kıyı bölgesinde 4 milyon 176 bin 656 metrekare işgal edilmiş alan olduğu belirlenmişti. İşgalcilere 14 milyon 900 bin lira ecrimisil bedeli tahakkuk ettirilmişti. 2006 sezonunda ise izinsiz kullanılan alan, 2 milyon 991 bin 171 metrekare olarak ölçülmüştü. Görevliler, denetimlerde turizm tesislerinin belge kontrolünü yapıyor. Fiş ve fatura kontrolü ilk sırada yer alıyor. İzmir'de denetimler için özel yetki belgeli 140 memur görevlendirildi. 24 saat esasına göre çalışan memurlar, hedef olarak alanlarda hasılat tespiti, stok tespiti, içkilerde bandrol kontrolü, kira tespiti, ecrimisil, konser gibi sanat organizasyonlarının denetimini yapıyor. Bar, restoran gibi işletmelere giden görevliler, hasılat tespiti için kasanın başına oturabildikleri gibi bir masada oturup işletme kapanıncaya kadar kalabiliyor. İzmir'de geçen yıl 697 işyerinde bu şekilde hasılat tespiti yapıldı. Kayıt altına alınan tutar, 11 milyon 652 bin lira. Sezon boyunca turistik bölgelerde 32 bin 919 mükellef denetlendi. Bu denetimlerde 10 bin 45 kişiye, toplam 1 milyon 769 bin lira ceza kesildi.

İzmir Vergi Dairesi Denetim Grup Müdürü Ali İhsan Örücü, denetimlerde ağırlık verdikleri alanlardan birinin de konser organizasyonları olduğunu vurguladı. Bu alanda hem işletme hem de sanatçının beyanına göre çapraz denetim yaptıklarını anlatan Örücü, hareketli bölgelere Maliye aracı koyarak, mobil ihbar ve şikayet büroları oluşturduklarını ifade etti. Tesislerin kapısını çalan Maliye görevlileri, çalıştırılan personelin kayıt dışı olup olmadığına da bakıyor. Yaz sonuna kadar sürecek uygulamada, çalışanların ücretinin düşük gösterilip gösterilmediğine de dikkat ediliyor. Kaçak içki denetimi de yapılarak, alkollü içkilerin bandrolleri kontrol ediliyor.

ALİ RIZA KARASU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber