Hükümette Başmüzakereci Gerilimi

Haber Giriş : 04 Mart 2005 08:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Gül'ün ?Başmüzakereci' adayları konusundaki görüş ayrılığı nedeniyle hükümette sıkıntı ortaya çıktı.

17 Aralık sonrası Türkiye ile AB arasındaki ilk ciddi buluşma niteliğindeki ?AB Troykası' ile görüşme öncesinde hükümette ?Başmüzakereci' sıkıntısı ortaya çıktı. Başbakan Tayyip Erdoğan ile AB Müzakere Heyeti başkanlığını üstlenen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül arasındaki görüş ayrılığı, hükümetin pazartesi günkü Troyka görüşmesine Başmüzakerecisiz katılma olasılığını gündeme getirdi.

İKİSİ DE ZOR

Hükümet kulislerinden edinilen bilgiye göre, Başmüzakereci için Erdoğan'ın düşündüğü Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış'a, Gül ve Dışişleri'nden, Gül'ün bu görev için önerdiği Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'a da Erdoğan, bazı bakanlar ve AKP yönetiminden itiraz geldi. Erdoğan'ın, ?Bir tarafı yaparken bir tarafı bozmayalım' sözleri, hükümet ve AKP kulislerinde, başarılı bulduğu Babacan'ın ekonomi yönetiminde kalmasını istediği şeklinde değerlendirildi. Gül'ün, ?Başmüzakereci hem politikada deneyimli, hem de ekonomi kariyerli olmalı' sözleri de, Gül'ün böylece Yakış'ı değerlendirme dışı tuttuğu yorumlarına neden oldu. Başmüzakereciliği, Gül ve Dışişleri'nin yanı sıra hükümet ve AKP kanadında da sıcak karşılanmayan Yakış'a yönelik itirazlarda, bakanlığı döneminde büyük gürültü koparan açıklamaları anımsatıldı. Bu gelişmelerin ardından, hükümet kulislerinde, Başmüzakerecilik konusunda şimdi üçüncü bir isim arayışının başladığı yorumları yapılmaya başlandı.

TROYKA SORACAK

Hafta başında Ankara'daki toplantıda AB Troykası'nın da, hükümetin 2.5 ayı aşkın süredir başmüzakereciyi neden atayamadığını öğrenmeye çalışması bekleniyor. Üst düzey bir kaynak, ?Bu toplantı öncesi başmüzakereci belli olsaydı iyi olurdu. AB tarafı bunun neden geciktiğini soracaktır' dedi. AB üyesi önemli bir ülkenin büyükelçisi ise şu değerlendirmeyi yaptı:

?Başmüzakereci AB üyelik sürecinde çok önemli. Türkiye 17 Aralık öncesi gösterdiği hızı, anlamadığımız bir nedenden dolayı başmüzakereciyi belirlemede gösteremiyor. 17 Aralık'ın prematüre bir milat olmasından endişe ediyoruz.'

aktifhaber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber