Çocuklardaki sinüzit ihmale gelmez

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 15 Eylül 2010 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Uzmanlar sonbaharda çocuklarda sıkça görülen sinüzite karşı uyardı: Çocuklarda sinüzit çoğu kez ihmal ediliyor ancak bu hastalık göz veya beyin absesine, menenjite, körlüğe hatta ölüme yol açabilecek kadar tehlikeli

ÖZLEM YURTÇU İSTANBUL

Sonbahar ve kış aylarında, okul dönemi de başladığı için üşütme veya enfeksiyon sonucu çocukların sinüzite yakalanma riski daha da artıyor. Sinüzitin önemli bir sağlık sorunu olduğunu fakat çoğu kez gözden kaçırılarak ihmal edildiğini belirten Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Klinik Şefi Doç. Dr. Fatma Tülin Kayhan, hastalığın zamanında tedavi edilmediği taktirde göz absesi, beyin absesi ve hatta menejite kadar gidebileceğine dikkat çekti. Doç Dr. Kayhan, sinüzitin nezle bulguları ile başladığını, dikkatle izlenmesi halinde, tedavi edilebileceğini söyleyerek ?Çocuklar, bebekler hatta yenidoğanlarda bile sinüzit görülebilir.? dedi.

SORUNU ANLATAMIYORLAR

Doç. Dr. Kayhan sinüzitin belirtilerini şöyle açıkladı, ?Başlangıçta şeffaf, ilerleyen evrede koyu sarı-yeşil renkli burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük ve ateş, bazen akıntıda veya nefeste kötü koku da söz konusu olabilir. Yetişkinlere oranla çocuklarda tanı koyma, şikâyetlerini bildiremedikleri için zor olabilir ve bu noktada ebeveynlerin çok dikkatli olmaları gerekir.?

ALERJİSİ OLANLAR DİKKAT

Sinüzitin alerjik bünyelerde bronşit atağına yol açabileceğini söyleyen Kayhan, ? Enfeksiyon, genizden geçip orta kulak iltihabına da neden olabilir. Bu da işitme kaybı ve diğer sekellere neden olabilir. Hastalık 3 haftadan uzun sürerse kronik sinüzit halini alır? diye konuştu.

KÖRLÜK VE ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR!

Doç. Dr. Fatma Tülin Kayhan; ?Çocuklarda kemikler gelişmemiş olduğu için kolayca göze, cilde, beyne yayılabilir. Göz absesi, beyin absesi, menenjit yapabiliyor. Bu durumlar acil müdahale gerekir. Hasta vakit kaybetmeden hastaneye yatırılmalı, acil ve etkin tedavi yapılması gerekir.

AMELİYAT NE ZAMAN GEREKLİ

Çocuklarda sinüzit ameliyatı hasta tıbbı tedaviye cevap vermediği zaman yapılıyor. Ameliyatla sinüs boşlukları burun boşluğuna açılıyor, yapısal bozukluklar düzeltilir. Çocuk sinüzit ameliyatları ileri düzeyde deneyim gerektiriyor. Hassas bölgelerin ameliyatta zarar görmesi veya kanama riskleri yüksek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber