Arınç: Başörtüsü eğitime engel olmamalı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 07 Ekim 2010 12:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, RTÜK'te katıldığı tanıtım toplantısında üniversitelerdeki türban yasağını eleştirerek, 'Anayasa'da ve kanunda bunu düzenleyen hiçbir madde bulamazsınız' diye konuştu. İşte Arınç'ın açıklamaları:

Yıllardır aynı şeyleri söylüyorum. Başörtüsü eğitim özgürlüğüne engel olmamalı. Kılıçdaroğlu'nun sözlerini olumlu buluyorum. Demokratik devletlerde özgürlükler tamamen serbesttir.

Bir şey yasak ise hukuk normlarında gösterilmesi lazımdır. Hukuk kurallarında gösterilmesi gerekmektedir. Anayasa'da kadını kıyafetini öngören bir yaptırım yoktur. Hiçbir kanunda bunun düzenleyen bir madde bulamazsanız. Türbanla ilgili 1998'e kadar üniversitelerimizde kıyafetler ilgili bir yasaklama yoktu. Herhangi bir yasak yoktu.

98'den sonra YÖK başkanı yazı yazmıştır. Üniversitede kıyafeti yasaklayan YÖK'ün aldığı karardır. Anayasa'da ve kanunda bir talimat yok. Sadece bir yazıyla böyle bir yasak getirildi.

Ak Parti ve MHP yasak için Anayasa değiştirdi ama CHP bunu yargıya götürdü. Refah Partisi, Fazilet partisi başörtüsü yasağına karşı geldiği için kapanmıştır. Ak Parti'nin başörtüsüne karşı gelmesi suçlama sayılmıştır. Ama başka partiler için suçlama sayılmamıştır. Eski zihniyet şimdi olsaydı, Kılıçdaroğlu'nun sözleri karşısında başsavcıyı harekete geçmeye davet ederlerdi. Ama Türkiye değişiyor.

Kılıçdaroğlu partisinden tepki görebilir ama yaptığı doğrudur. Kılıçdaroğlu'nun güç durumunu anlıyorum. İyi günler göreceğiz dediğim zaman "bu adam ne demek istiyor" diye kulaklarını dikmişlerdi

BDP'NİN DİZİ İTİRAZI

Bu önemli bir konu. Bir parti başkanı böyle ciddi bir iddiada bulunuyorsa gereğini yaparız. RTÜK'e yazı bildirildi mi diye sordum. Sanırım sadece gazetecilere açıklama yapmış. RTÜK'e gelen bir şikâyet yok. O dizilerden bazılarını bende izliyorum. Orada anlatmak istenen halkın masum olduğudur. Terör örgütü kendi içine de zarar vermektedir. Gereği neyse yaparız. Biz bu itirazı ciddi buluruz, değerlendiririz. Kimseyi tahrik etme niyetinde değiliz. Demirtaş düşüncülerini bize ve RTÜK'e bildirmesi bizi mutlu eder.

BAŞÖRTÜSÜ SORUNU

Teklifin onlardan gelmesi çok iyidir. Biz bu konuda yıllardır mağduruz. Sayın Başbakan ne diyor "Güller dökerim yollarına" diyor. Bizler de alkışlarız. Ben şahsen Kılıçdaroğlu'nun arka planındaki düşüncülerini araştırmıyorum. Ben niyet okuyucusu değilim. Ama iş eyleme dökülecekse konuşmada kalmayacaksa bir çaba içerine girmeleri gerekir.

Türban nedir, başörtüsü nedir konuşulması ve karara bağlanması gerektiğini düşünüyorum. Başörtüsü bağlama şeklini bile kanun haline getirme haline getirmek istediler. Hepsi yüzünü buruşturdu. Kadınların başını nasıl örtmesi gerektiğini söylememiz kadar kepazelik yoktur.

Başını örten kadına da saygı göstermemiz gerekir. O kadın iyi o kadın kötü diye ayrım yapmak alçakça bir yaklaşımdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber