Öğrenciler, üniversitenin aldığı kayıt parasını Başbakan'a şikayet etti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Ekim 2010 11:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Karadeniz Teknik Üniversitesi'ni kazanan öğrencilerden kayıt esnasında 100 lira istenmesi, Başbakan'a şikâyet edildi. Başbakanlığın 100 TL'nin niçin alındığı yönündeki sorusuna ise üniversite, bütçe yetersizliğini gerekçe gösterdi. Cevapta, son iki yılda üniversitenin fiziki kapasitenin üzerinde öğrenci aldığını, yardımcı hizmetlerin yerine getirilmesinde aksaklıklar olduğu, bu hizmetleri vermede kamu bütçesinin yetersiz kaldığı belirtildi.

Üniversiteye kayıt yaptıran bir öğrenci, kendisinden istenen paranın "kesin kayıt belgeleri" içerisinde bulunmadığı gerekçesiyle konuyu Başbakanlığa iletti. Başbakanlık ise Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden açıklama istedi. Üniversiteden verilen cevapta, öğrencilerden alınan katkı (harç), onların sağlık, kültür, spor, beslenme gibi sosyal hizmetlerine ve kısmi zamanlı öğrenci çalışmasına harcandığı cevabı verildi. Üniversiteden gönderilen cevapta, son iki yılda üniversitenin fiziki kapasitenin üzerinde öğrenci alması, yardımcı hizmetlerin yerine getirilmesinde aksaklıklar olması nedenleriyle, kamu bütçesinin de hizmetlerin verilmesinde yetersiz kaldığı hatırlatıldı.

Üniversitenin gerekçe yazısında, Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne desteği amaç edinen vakıf ve dernekler, üniversitenin bu sorunlarına çözüm ararken gönüllülerin bağışlarına ihtiyaç duyduğu ifade edildi. Bu yıl üniversiteyi kazanan 12 bin öğrencinin kayıt dosyasının kayıt öncesi postalanması, kayıt sırasında kimliklerin hazır edilmesi, çanta gibi promosyonların verilmesi bütçe dışı imkanlarla gerçekleştirildiği belirtilerek şöyle devam edildi:

"Çünkü üniversitelerarası rekabet artmakta, üniversiteler farklılıklarını yaratmak için promosyon ürünleri sunmaktadır. Üniversitemiz öğrencilerinin öğrenimleri sırasında istediği kadar transkript, öğrenci belgesi, staj dosyası, kütüphane üyeliği, internet imkanları kullanması ücretsizdir. Akademik, sosyal, kültürel, sportif ve çevresel amaçlı 77 öğrenci kulübünün ihtiyaçları bütçe dışından karşılanmakta, oryantasyon programı, geleneksel hamsi şölenleri, bölüm teknik gezileri, nevruz kutlamaları, bahar şenlikleri ve kuruluş yıldönümü organizasyonları ile mezuniyet törenleri tamamen ücretsiz olup sivil toplum desteğiyle yürümektedir. Ekonomik durumu müsait olmayan öğrencilere ücretsiz yemek, kısmi zamanlı iş( üniversitemizde 300 adet), karşılıksız burs, yurt ücreti desteği, odun-kömür desteği, engelsiz öğrenci ihtiyaçları verilmektedir. Acil durumlarda ise maddi yardım yapılmaktadır. Kayıt sırasında ekonomik durumu müsait olmayan öğrencilere vakıf ve dernekten anında yardım yapılmaktadır. Bu tür imkanlardan haberi olmayan yeni öğrencilerin çeşitli makamlara başvuru yapmalarını anlayışla karşılıyoruz. Üniversitemiz yönetimine ve sivil toplum kuruluşu yöneticilerine başvurduklarında kendilerine para iadesi ve çeşitli yardımlar yapılacağını bildirmek istiyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber