Yıllık kesinti yapılacağını belirtmeyen bankaya açtığı davayı kazandı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Aralık 2010 22:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Bankanın kredi kartından yıllık kestiği aidatın kendisine bildirilmediğini belirten müşteri, Tüketici Hakları Mahkemesi'ne dava açtı. Müşteriyi haklı bulan mahkeme, iki yıllık kesilen 95 liranın banka tarafından geri ödenmesine karar verdi.

Kocaeli'nde ikamet eden Mustafa Azun, bir bankadan kredi kartı aldı. Azun, kartı kullanmaya başlamasından iki ay sonra 45 liralık aidat kesintisi yapıldı. Kesilen aidat parasını ödeyen Azun, ikinci sene de 50 liralık aidat kesintisi ile karşılaştı. Yapılan kesintilerin haksız olduğunu düşünen Azun, bankaya müracaatta bulunarak, 'Müşteri hizmetleriniz aidat kesintisi olacağını söylemedi' diyerek itiraz etti. Banka ise 'kredi kartı anlaşmasının ekinde bu durumu gönderdik' cevabı vererek Azun'un müracaatına olumsuz cevap verdi.

Bankadan aldığı cevabın haksız olduğuna karar veren Azun, Tüketici Hakları Mahkemesi'ne 'Yıllık uygulanacak aidat kesintisi bana söylenmedi, istişaresi yapılmadı' diyerek dava açtı. Tüketici Hakları Mahkemesi'nde görülen davada, bankanın gönderdiği sözleşmenin hazır sözleşme olduğu ve müzakere edilmediği belirtilerek, Azun'un haklı olduğuna karar verildi. Banka, iki yıllık kesilen 95 lirayı ödemek zorunda kaldı. Azun'a da 'Bankamıza iletmiş olduğunuz kart ücreti aidat talebiniz olumlu sonuçlanmış, ilgili tutar kartınıza yansıtılmıştır' mesajı gönderildi.

Bankadan kart alması sırasında müşteri hizmetlerinin kendisini bilgilendirmediğini söyleyen Azun, yasaya göre tüketiciye sözleşmede yazan her maddenin anlatılması gerektiğini ifade etti. Yıllık olarak yapılan aidat kesintilerinin bildirilmediğinden dolayı bankaya itiraz ettiğini belirten Azun, "İlk yıl kartı aldım. Daha kullanmadan yıllık aidat kesintisi yaptılar. İkinci yıl bana haber vermeden yine aidat kesintisi yaptılar. Yasaya göre kartı alırken benimle istişaresinin yapılması gerekiyordu, ama kimse bir şey söylemedi. Gerekli açıklamaların yapılmadığını belirterek, bankaya itirazda bulundum. Ancak beni haksız bularak olumsuz cevap verdiler. Ben de Tüketici Hakları Mahkemesi'ne başvurarak hakkımı aradım. Mahkeme tarafından haklı bulunarak aidet kesinti paralarını geri aldım." şeklinde konuştu.

Azun, iki yıllık kesilen 95 liranın önemli bir para olmadığını, ancak itirazında haklı olduğunu ispatladığını söyledi. Türk halkının hak aramayı cimrilik olarak düşündüğünü ifade eden Azun, "Halkımız hak aramayı cimrilik olarak kabul ettiğinden haksızlığa karşı boyun eğiyor. Herkes hakkını aramayı bilmeli. Hak aramak cimrilik değildir." diye konuştu. Banka ile düştüğü durumda binlerce vatandaşın olduğunu kaydeden Azun, bankaların müşteri ile istişare yapması gerektiğini, aksi takdirde vatandaşların mahkemeye başvurmaları önerisinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber