Yargıda bıçak kemiğe dayandı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 25 Aralık 2010 22:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, artan iş yüküyle ilgili çarpıcı bir çıkış yaptı.

Gerçeker, ?Hiç dosya gelmese mevcutları 5 yılda halletmek mümkün değil. Zaman kaybetmeden neşter vurulmalı? dedi...

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, yüksek yargıda iş yükünün hafifletilmesi için bir an önce harekete geçilmesini istedi. TRT Haber'e konuşan Gerçeker, "Hiçbir ülkede Türkiye'deki kadar iş yoğunluğu yok. Sistem böyle kurulmuş. Hiçbir dosya gelmese bile 5 yılda yargıdaki dosyaların halledilmesi mümkün olamaz. Bıçak kemiğe dayandı. Bir an evvel zaman kaybetmeden neşteri vurmak gerekiyor" dedi. Gerçeker, bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçirilmesini teklif etti.

AB'de askeri yargıtay yok

Yargıtay Başkanı, askeri ve sivil hukuk tartışmasıyla ilgili de önemli tespitlerde bulundu. Yargıda fazla başlı hukuk sisteminin olumlu sonuçlar vermediğini vurgulayan Gerçeker, "Hiçbir Avrupa ülkesinde Askeri Yargıtay bulunmuyor. Bunun da tartışılması gerekir" ifadelerini kullandı.

Gerçeker, Yargıtay mensuplarının internete düşen ses kayıtlarının ise tasvip edilemeyeceğinin altını çizdi. Her kurumda yanlış yapan kişilerin olabileceğini belirten Gerçeker, "Bunlar sümenaltı ediliyor sanmayın. Hepsini takip ediyoruz, suç unsuru olabilecek konularda soruşturma açıyoruz. Yargıdaki rüşvet operasyonu da benim bilgim dahilinde yürütüldü. Bizi en çok üzen olaylardan bir tanesi. Bazı konularda neşteri vurmak gerekiyor. Yoksa bu iş yükünün altından kalkamayız" şeklinde konuştu.

Hakim sayısı 30 bine çıkmalı

Hakim ve savcıların askerlik süresiyle ilgili soruyu da yanıtlayan Gerçeker, Türkiye'nin hakim ve savcı sayısı açısından AB'de en gerideki ülke olduğunu belirterek, ülkede 15 bin olan hakim ve savcı kadrosu sayısının 30 bine çıkarılması gerektiğini belirtti. "Bir haftada 50-60 dosya okuyan hakim var, yeni gelen üyelerimizi nereye oturtacağımızı şaşırıyoruz" diyen Gerçeker, şöyle devam etti:

"Bugün artık ok yaydan çıkmış durumda. İstinaf mahkemelerinin bir an önce yürürlüğe girmesi gerekiyor, yoksa sorunlarımız kar topu gibi günden güne çoğalıyor. Bu iş yükünün altından kalka mayız, bunu da kamuoyu bilsin, arkadaşlarımız haksız suçlamalara maruz kalmasın. Zaman aşımı oluyor, dosyalar uzuyor, hak arama süreleri uzadık ça adalete güven azalıyor, vatandaş haklı. 'Bu şikayetleri niye yapıyorsunuz?' diye bunları mazeret olarak öne süremeyiz, ama bizim arkadaşlarımızın hiçbir kabahati yok. Hafta sonlan bile çalışıyorlar, gece gündüz çalışıyorlar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber