100 bin öğrenci internetten diploma alacak

Kaynak : Milli Gazete
Haber Giriş : 07 Şubat 2011 10:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İstanbul Üniversitesi, uzaktan eğitim sisteminde 2 bin 500 öğrenciye ulaştı. Hedef, sayıyı 100 bine çıkarmak. ?İnternet öğrencilerinin' ve okula gidenlerin aldığı diplomalar arasında ise statü farkı yok

ŞÜKRAN PAKKAN

İstanbul Üniversitesi, üniversite eğitimini öğrencilerin bulunduğu mekânlara taşıyan uzaktan eğitim sistemiyle, 7 bölümde yaklaşık 2 bin 500 öğrenciye ulaştı. Önümüzdeki eğitim yılında 18 farklı bölümde uzaktan eğitim verecek İstanbul Üniversitesi 3 yıl içinde 100 bin öğrenci sayısına ulaşmayı hedefliyor. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen üniversite sınavıyla uzaktan eğitim programına yerleşen öğrencilerin diplomaları ile okula devam eden öğrencilerin diplomaları arasında ise hiçbir statü farkı bulunmuyor.

İstanbul Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, 2009-2010 eğitim yılında İktisat, İşletme, Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Radyo Televizyon ve Sinema, Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri ile Adalet Meslek Yüksekokulu olmak üzere yedi bölümle faaliyete geçti. Önümüzdeki yıl için bu sayı 18'e çıkarıldı. Merkez, Dış Ticaret, Bankacılık ve Sigortacılık ön lisans programları; Maliye, Ekonometri, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Bilgisayar ve Öğretim teknolojileri lisans programları ve İlahiyat Lisans tamamlama (İLİTAM) programlarıyla birlikte Enformatik, Sermaye Piyasası Uzmanlığı ve Finansal Ekonometri alanlarında da yüksek lisans eğitimleri verecek.

Merkezde halen 2500'e yakın öğrencinin kayıtlı olduğunu söyleyen İstanbul Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Alper Cihan, eğitim alanındaki maliyetlerin azalmasını sağlayan uzaktan eğitimin gün geçtikçe daha önemli bir alternatif haline geleceğini dile getirdi. NLP, Zaman Yönetimi, Çatışma Yönetimi, Hızlı Okuma, Motivasyon gibi kurs programları da açacaklarını belirten Cihan, ?Üç yıl sonunda 100 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz? dedi.

?Maliyetleri azaltıyor'

Uzaktan Eğitim Merkezi aracılığıyla alınan diplomaların, örgün eğitim alanların diplomalarından hiçbir statü farkı bulunmadığını da söyleyen Cihan, ?Özellikle üniversite eğitimi alarak iş hayatına atılmayı planlayan, halihazırda bir üniversitede okurken başka bir alanda daha çift anadal ya da yandal yaparak eğitim almak isteyen, zaman ve mekân problemleri nedeniyle eğitim almayı ertelemek zorunda kalan kişiler için uzaktan eğitim önemli bir fırsat olarak ortaya çıkıyor. Bu olanağı değerlendirmelerini tavsiye ederim? dedi.

Nasıl giriliyor?

Uzak eğitim sisteminin lisans programlarına, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen üniversite sınavıyla yerleştirme yapılıyor. Liseyi bitirmiş olan öğrenciler, sınavda aldıkları puanlarla programlara başvurabiliyor. Lisansüstü programlara başvuru yapmak isteyenler ise ALES sınavına girip, aldıkları puana göre istedikleri bölüme başvuru yapabiliyor.

İnternet bağlantısı yeter

Prof. Dr. Alper Cihan, derslerin nasıl yapıldığını şöyle anlatı:

* Eşzamanlı yani canlı olarak yayınlanan eğitimlere ?senkronize eğitim' deniyor. Bu yöntemde öğretim üyesi, önceden belirlenmiş gün ve saatte dersini anlatıyor.

* Ders, canlı olarak internette yayınlanıyor.

* Derse, yine internet üzerinden katılan öğrenciler, anlamadıkları noktaları hemen o anda öğretim üyesine yöneltiyor. Öğretim üyesi de bu sorulara sesli veya yazılı olarak cevap veriyor.

* Aynı anda öğrenciler kendi aralarında da görüş alışverişinde bulunabiliyor.

?Masaüstü' sınav

* Bir de asenkron denilen, içeriğin önceden hazırlandığı ve öğrencinin istediği yerde, istediği zamanda internet sitesine girerek ders içeriğine erişebildiği eğitim türü var.

* Ara sınav ve final olmak üzere iki sınav bulunuyor.

* Ara sınavlarda öğrenciler dilediği yerden internete bağlanarak sınava girebiliyor.

* Final sınavında ise tüm öğrenciler aynı anda, belli bir merkeze gelerek sınava katılıyor.

* Öğrenciler her yerde satılan standart bir bilgisayarla derslere katılabiliyor. Yalnızca kesintisiz internet bağlantısına sahip olunması gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber