Yolsuzlukla mücadele planı Çiçek'in elinde

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 17 Şubat 2011 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YAHYA BOSTAN

Başbakanlık'ta 242 uzmanın hazırlayarak Çiçek'e sunduğu yolsuzlukla mücadele stratejisi raporunda, TÜİK'in yolsuzluk suçlarına ilişkin istatistik oluşturması öneriliyor

Başbakanlık bir yıldır üzerinde çalıştığı yolsuzlukla mücadele eylem planında ilk aşamayı bitirdi. Plan üzerinde çalışan 242 uzman raporu hazırladı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'e sundu. Rapor, Bakanlardan oluşan kurulun ön toplantının ardından Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Dört yıllık "Saydamlığın Artırılması ve Yolsuzlukla Mücadelenin Güçlendirilmesi Stratejisi" raporunda öneriler şöyle:

BAROMETRE

Dünya çapında yapılan uluslararası yolsuzluk araştırmalarının bir benzeri, Türkiye genelinde de yapılsın. Anketleri TÜİK yapsın. Adli Sicil veri tabanındaki bilgilerden yararlanılarak yolsuzluk suçlarına ilişkin istatistik oluşturulsun. Suçlarla ilgili soruşturma ve kovuşturma veri tabanlarındaki bilgiler ve istatistikler analiz edilerek risk alanları belirlensin.

Kamu ve özel sektörde yapılan yolsuzlukları ihbar edenler için özel bir tanık koruma programı düzenlensin. Yolsuzluğu ihbar cesaretlendirilsin. Yanlış beyanlarda bulunanlar için ise caydırıcı yaptırımlar getirilsin.

Kamu ihale sistemi gözden geçirilsin. İhale işlemleri elektronik ortamda yayınlanarak şeffaf hale getirilsin. Denetim birimlerinin kapasitesi güçlendirilsin. Yolsuzluğa açık risk alanları belirlensin.

Özel sektör kuruluşlarında saydamlığın artırılması ve yolsuzluğun önlenmesiyle ilgili Merkezi Sicil Kayıt Sistemi geliştirilerek devreye sokulsun. Yerel yönetimlerin imar, ruhsat ve diğer işlem süreçlerinde saydamlık artırılsın. n3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele kanunu yeniden düzenlensin. Mal bildirim süresi beş yıldan üç yıla indirilsin. Bildirimlerin elektronik ortama taşınması için bilişim altyapısı oluşturulsun. Kamu görevlileriyle ilgili soruşturmalardaki izin sistemi gözden geçirilsin

Rapor nasıl hazırlandı?

Saydamlığın Artırılması ve Yolsuzlukla Mücadelenin Güçlendirilmesi Stratejisi" altyapı çalışması Başbakanlık bünyesinde 24 Şubat 2010'da başlatıldı. Çalışmalar için bir komisyon, bir de yürütme kurulu oluşturuldu. 3 ana başlık altında toplam 28 tedbir maddesi için çalışma grupları teşkil edildi, oluşturulan çalışma gruplarında toplam 242 kişi görevlendirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber