Kayseri Kapalı Cezaevi okul gibi hizmet veriyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Nisan 2011 17:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kayseri Kapalı Cezaevi'nde tutuklu ve hükümlülerin eğitim durumlarına göre yapılan incelemeyle birçoğunun eğitimini devam ettirmesi, bazılarının ise meslek sahibi olması için kurslar düzenleniyor.Cezaevinde 960 tutuklu ve hükümlü arasında 5'i Açık Öğretim Fakültesi, 101'i açık lise, 42'si açık ilköğretimde okuyor. Bayanlar arasında ise bir kişi Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)'i kazandı. Bir kişi de bu sınava hazırlanıyor. 5 kişi Kamu Personel Seçme Sınavı'na girdi. Cezaevinde geçtiğimiz yıl başlayan ve devam eden bilgisayar kursu, nevresim dikimi, erkek kuaförlüğü, adli takip elemanlığı, mobilya döşemeciliği, tiyatro, saz kurslarına da büyük ilgi gösteriliyor.

Kayseri Kapalı Cezaevi Müdürü Elvan Çağlayan, göreve başladıktan sonra daha çok eğitim seviyesi düşük kişilerin çeşitli suçlara karıştığını saptadı. Bunun üzerine cezaevinde eğitime, suçluların kötü alışkanlıklardan uzaklaştırılması için çalışmalara başlandı. Cezaevi iç fiziki şartlarının değiştirilmesinin ardından İş-Kur ile mahkumların özgürlüklerine kavuştuklarında yeniden topluma kazandırılmaları için mesleki kurslara ağırlık verdi. Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak mahkumların eğitim seviyelerinin yükseltilmesine geçildi. Gençlik ve Spor il Müdürlüğü ile yapılan çalışmalarda koğuşlar arası voleybol turnuvası düzenlendi.

Elvan Çağlayan, suçların önlenmesi, suçluların yeniden topluma kazandırılmasında eğitimin çok önemli olduğuna inandıklarını belirterek, mahkumların talepleri doğrultusunda çeşitli kurslar açmaya ve eğitimlere devam edeceklerini açıkladı. Cezaevinin koridorlarını artık zaman öldürmek için volta atılan yer olmaktan çıkartıp, eğitim için yarışılan, adımlanan, koşulan koridorlara dönüştürmek için büyük çaba gösterdiklerini belirten Çağlayan, bu konuda kendilerine destek olan kişi, kuruluş ve mahkumlara teşekkür etti. Çağlayan, "Hiç kimse isteyerek cezaevine girmek istemez. Her suçun elbette bir cezası var. Cezaevine giren insanlar özgürlüğün ve dört duvarın ne olduğunu iyi bilir. Çoğu bir daha buraya düşmek istemez. Bizler de tüm mahkumları yeniden topluma kazandırmak için büyük çaba gösteriyoruz. Burada kaldıkları sürede zamanı eğitimle, kurslarla geçirmeleri için yardımcı oluyoruz. Nitekim bu çalışmalarımız meyvelerini veriyor. Her geçen gün eğitim seviyelerini yükseltmek ve kurslara katılmak için sayı artıyor. Bu da bizi mutlu ediyor. Bu konuda bize destek veren Bakanlığımıza, Başsavcımıza, İnfaz Savcımıza ilgili tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Kadın koğuşunda anneleriyle birlikte kalmak zorunda olan çocukları hatırlatan Çağlayan, "Şimdi hedefimizde, kadın koğuşunda zorunlu olarak ve suç işlemeden anneleri ile zorunlu kalan bebek ve çocuklar için cezaevi bahçesine bir kreş yaptırmak istiyoruz. Bu konuda da hayırseverlerimizden ve iş adamlarımızdan büyük destek bekliyoruz." açıklamasını yaptı.

Kayseri Kapalı Cezaevi, tarihi bir özellikte taşıyor. Cezaevine, Cumhurbaşkanı Celal Bayar, ünlü merhum sanatçı Yılmaz Güney, Deniz Gezmiş, eski Gümrük Bakanı Tuncay Mataracı gibi birçok isim nakledilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber