Polis de sendika kurmak istiyor

Kamu görevlilerinin sendika kurma hakkı Anayasamızın 51. maddesinde düzenlenmiştir. Burada, polislerin sendika kuramayacağı yönünde bir sınırlama bulunmamaktadır. Ancak, Anayasa'nın ilgili hükmünü düzenlemek için çıkarılan 4688 sayılı Kanunda, kimlerin sendikalara üye olamayacağı düzenlendirken, emniyet hizmetleri sınıfı personel de bu başlık altında sayılmıştır. Ancak, memurlar.net forum bölümünde yazışan polis memurları artık sendikalı olmak istiyor. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Nisan 2011 13:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasanın ?Ekonomik ve Sosyal Haklar Başlığı? altında yer alan ve 657 sayılı Kanuna göre devlet memurlarına tanınan Sendika ve Örgütlenme hakkına, 26 Avrupa ülkesindeki Polisler 100 yılı aşkın süredir sahip oldukları gibi, 2002 yılından beri de Avrupa Polis Sendikaları Konfederasyonunun birer üyesidirler.Kamu çalışanı ve 657 sayılı kanuna tabi Türk Polisi de devlet memurlarına tanınan bu hakkın bir Anayasal hak olarak Avrupa ülkelerindeki meslektaşları gibi kendilerine verilmesini istiyor.

Çağdaş demokrasinin bir gereği olarak polisler de, bir devlet memuru olarak sendika ve örgütlenme gibi bazı anayasal hakların devlet tarafından objektif ve ölçülü olarak kendilerine uygulanmasını istiyor.Devletin yurttaşla arasındaki hem eli, hem de kalkanı durumunda olan polis, dertleri ve sıkıntıları ile ilgili duygu ve düşüncelerini demokratik, serbest bir zeminde anlatabilmesinin ve sesini duyurabilmesinin ancak sendika ve örgütlenme özgürlüğü ile mümkün olacağına inanıyor.

Ülkemizin Avrupa Birliğine uyum müzakereleri yürüttüğü dönemlerde polisten sürekli vatandaşa karşı insan haklarına uygun davranmaları polis-vatandaş ilişkilerinde ölçülü, dengeli, dikkatli olmaları gerektiği görev olarak konurken,buna karşılık polislerin de AB Standartları ve örgütlü toplum çağının gereklerine uygun olarak serbest ve bağımsız mesleki örgütler kurmak hakkı gibi bazı haklarının olması gerektiği düşünülmeyerek gözardı edildi.

Toplumun huzuru ve asayişini sağlamak,vatandaşların can ve mal güvenliğini korumak için ülke genelinde 220 bin civarında polis 24 saat esasına göre görev yaparken polisin haklarını koruyacak herhangi bir serbest mesleki örgüt bulunmamakta... Aşırı görev yoğunluğu nedeniyle sürekli yorgun, stresli ve baskı altında olan, geçim sıkıntısı çeken, bu nedenle de sosyal yaşantısı olmayan polis, duygu ve düşüncelerini ifade edebileceği bir ortam da bulamayınca, ya intihar ederek hayatına son veriyor ya da psikolojik sorunları nedeniyle meslekten ihraç edilmeye, malulen emekli edilmeye zorlanıyor.

Oysa ki; Avrupa ülkelerine bakıldığında, 26 ülkeye bağlı 34 Polis sendikasının olduğu bu birliklerinde, EUROCOP Avrupa Polis Sendikaları Konfederasyonları gibi Uluslararası bir kuruluşun çatısı altında birleştikleri görülmektedir.Avrupa'daki Polis Sendikalarının çalışmalarından birkaç örnek verilecek olursa; üyelerinin mesleğinde gelişimini sağlamak, sosyal ve toplumsal konumunu yükseltmek, polisin yetki ve sorumluluklarını belirlemek, mesleki eğitim vermek ve bu eğitimleri günün koşullarına göre belirlemek, polis ve toplum ilişkilerinde uyumu sağlamak için çalışmalar yapmak,bir üyenin suçlanması durumunda üyeye ücretsiz adli yardım yapmak.

Polis Sendikası, yöneticilerin baskıları ve insan haklarını hiçe sayan emirler verilmesi karşısında polislerini koruyan savunan örgütlerdir. Birçok ülkede polislerin iktidar güçleri tarafından kullanıldığı bilinmektedir.Sendikalar bu nedenle de demokrasinin güvencesidirler.Çağdaş toplumlarda demokratik haklara bağlı olarak Polis Sendikalarının da olması gerekmektedir.Açıkçası demokratik haklardan yoksun olan Polisler demokratik hakları inançlı ve eşit bir şekilde nasıl korurlar?

memurlar.net üyesi: kubi155

memurlar.net forumunda yer alan kkonuyla ilgili başlık

10 Nisan'da Polis Sendikası istiyoruz..!!!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber