Polen mevsimine dikkat

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2011 20:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Bahar aylarının başlamasıyla polen alerjisine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Cemil Mutlu, bu konuda rahatsızlığı olanların önlem alması gerektiğini belirtti.

Tekden Hastanesi Kulak Burun Boğaz Polikliniği doktoru Prof. Dr. Cemil Mutlu, alerjik bünyeye sahip olanların mart sonu nisan başı gibi başlayan polen mevsiminde önlem alması gerektiğini belirtti. Bahar ayıyla beraber alerjik astım ya da diğer alerjik hastalıkların görülme riskinin arttığını söyleyen Mutlu, özellikle bahar aylarında ortaya çıkan polen mevsimiyle beraber burun ve gözdeki şikayetlerin daha belirgin olarak görülmeye başlandığını belirtti.

Alerjinin dışarıdan gelen alerjen denilen maddeye karşı vücudun göstermiş olduğu aşırı duyarlılık reaksiyonu olduğunu ifade eden Mutlu, bunların en başında halk arasında 'saman nezlesi' olarak adlandırılan, tıbbi terimiyle 'alerjik rinit' olan birkaç saatlik burun kaşıntısı, bol hapşırma ve zaman zaman burun tıkanıklığı şikayetlerinin olduğunu söyleyerek, "Bu yüzden nefes almakta sıkıntı, hırıltılı solunum gibi sorunlar oluşabilir" dedi.

Bu dönemde ürtiker denilen kırmızı renkte kabartıların oluştuğunu da kaydeden Mutlu, "Çok yoğun olduğu dönemde hastayı çok rahatsız edebilir. Hasta, tıbbi tedaviler almak zorunda kalabilir. Alerjide en korkutan kısım ise 'anafilaksi' dediğimiz, hastanın dilinin şişmesi, ses telleri bölgesindeki şişmeyle beraber hastanın hayati tehlikesinin artmasıdır. Ürtiker dediğiniz kısım çeşitli enfeksiyon hastalıklarını da tetikleyebilir. Eğer hastanın alerjiye yatkınlığı varsa 'anafilaksi' dediğimiz olay, dilde,

boğazda, gırtlakta şişmelerle birlikte solunumu hayati tehlikeye sokan durumda ortaya çıkabilmektedir. Kişinin polen alerjisi varsa şu günlerde polenlerin yoğun olduğu ortamlara gitmemesini öneriyoruz" şeklinde konuştu.

Kişide şikayetler başladıysa ağızdan tablet olarak antialerjik haplar verdiklerini söyleyen Mutlu, burundan verilen burun spreyinin de günde birkaç kez her iki burun deliğinden alınması gerektiğini belirtti.

Polen mevsimi mart sonu nisan başı gibi başlayarak haziran sonuna kadar sürebiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber