Ali Babacan: Vergi artışı olmayacak indirim için çalışıyoruz

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Mayıs 2011 10:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kamu dengelerinin sağlam olduğunu, vergi artırımına ihtiyaç olmadığını söyledi. Babacan ?Hatta seçici olarak indirim arayışındayız? dedi.

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gelecek dönemde vergi indirimlerinin olabileceğini söyledi. Babacan, önümüzdeki yıllarda vergi artırma gibi bir ihtiyaç olmayacağını belirterek, ?Hatta seçici olarak nerelere indirim yapabilirizin arayışı içindeyiz? dedi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Sabancı Center'da düzenlenen ?İstanbul Finans Merkezi Konferansı'nın açılışında konuşan Babacan, şu anda Avrupa'da birçok ülkede bütçe açığının büyük, borç stokunun çok yüksek olduğunu, bu ülkelerin tedbir almak zorunluluğu bulunduğunu, alacakları tedbirlerin bir kısmının vergi artışı yönünde olacağını söyledi. Vergi deyince bugünlerde birçok ülkede pek çok hükümetin aklına finans sektörünün geldiğini ifade eden Babacan, şunları söyledi: ?Biraz da siyasi açıdan daha kolay vergilendirilecek bir alan. Konuyu ?krizin sebebi bankalar, bankalara da vergiyi yüklüyoruz' diyen liderler için, hükümetler için anlatması kolaylaşıyor. Dolayısıyla pek çok Avrupa ülkesinde finans sektörüyle ilgili vergi oranlarının, genel vergi oranlarının önümüzdeki birkaç yıl içinde artış trendinde olması sürpriz olmayacak. Ama Türkiye'ye gelince, Bütçe açığı zaten kontrollü. Kamu borç stokumuz düşüş trendinde. Dolayısıyla bizim yıllarca vergi artırma gibi bir mecburiyetimiz olmayacak. Çünkü ihtiyacımız yok, kamu dengelerimiz sağlam. Büyüyen ekonomide vergi gelirlerimiz de artıyor. Dolayısıyla bırakın vergi artırmayı, tam tersine biz seçici olarak toplam vergi tahsilatını aksatmayacak şekilde nerelerde indirim yapabiliriz bunun arayışındayız. Türkiye'de finans sektörüyle ilgili vergiler zaten bugün itibariyle birçok Avrupa ülkesine göre avantajlı. Bu avantajımız, göreceli olarak gittikçe daha da artacak. Üstelik Türkiye'nin son krizde bankacılık sistemini sapa sağlam götürüyor olması da itibarımızı da artırdı.?

Isınmaya karşı tedbirler alıyoruz

Türkiye'nin 2010 yılı Ekim ayından itibaren yine pek çok ülkeden önce farklı bir çizgi izlemeye başladığını hatırlatan Babacan, şunları söyledi: ?Ekonomimizde henüz başlamayan ama ileriye doğru başlama ihtimali olan ısınmaya karşı tedbirler almaya başladık. 2011 yılında kontrollü bir büyüme oranı elde etmeye çalışıyoruz. Kontrollü diyorum çünkü, açıkça ifade etmek gerekirse 2011 yılında, aynı 2010'da olduğu gibi yüksek bir büyüme oranı yakalayabiliriz. Geçen yıl yüzde 8.9'du. Bunu sürdürebilmek önemli... 1-2 yıl hızlı büyüyüp ondan sonra farklı bir zorlukla karşılaşmamak önemli...? Babacan, 2023 hedefleri kapsamında İstanbul'un dünyanın en önemli 10 finans merkezinden biri olmasını da hedeflediklerini vurguladı. Babacan, ?'Biz kalıcı, 50 yıl sonrasını, 100 sene sonrasını düşünen bir vizyonla İstanbul'u finans merkezi yapmak istiyoruz'' dedi. Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilgisine de işaret eden Babacan ?Son 8,5 yılda ?Türkiye'ye yatırım yaptım, pişman oldum' diyen acaba var mı? Çok ciddi değer artışı oldu. Gelip de pişman olan hiç yok? dedi.

Taşınmayla Ankara bitmez

Babacan, daha sonra Ankara Ticaret Odası (ATO) Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada da Finans kurumlarının Ankara'dan İstanbul'a taşınması ile ilgili Ankaralı işadamlarının eleştirileri olduğuna da değinerek "Taşınacak beş kurumun başkanlarına İstanbul'a gidecek maksimum personel sayılarını sordum; Ziraat Bankası 300, Halkbank 300, Vakıfbank 350, SPK 200 ve BDDK 200 kişi dedi. Zaten şu anda da çoğunlukla İstanbul'da çalışıyorlar. 1.300-1.400 kişi taşınınca şehir bitiyorsa, zaten o şehir bitmiş demektir" diye konuştu. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan ise şu anda kendilerine 20'ye yakın şirketin halka arz için başvurduğunu, bir o kadar başvurunun da Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) yapıldığını kaydetti. -EKONOMİ SERVİSİ

YATIRIMCI MARK MOBIUS

Artık Batı'ya değil Doğu'ya bakın

TEMPLETON Asset Management Yönetim Kurulu Başkanı Mark Mobius ?Şiddetle tavsiye ediyorum; Batı'ya dönüp bakmayın, Doğu'ya bakın. Oradakiler ABD Doları'ndan başka bir şeyler arıyorlar. Türkiye'dekiler gidip de orada daha çok vakit geçirsinler. Çünkü orada para var? dedi. Mobius, gelişmekte olan piyasaların performansının gelişmiş ülkelerin çok üzerinde olduğunu vurgulayarak, gelişen pazarlarda özellikle 2005 yılından bu yana rezerv miktarının ?adeta fırladığını' söyledi. Son dönemlerde artık insanların ?ayıldığını', gelişmekte olan piyasalara baktıklarını ifade eden Mobius ?Bütün yatırımcılar artık uyanıyor. Acaba ?Bütün yumurtaları tek bir sepete koymasak mı, Batı'dan uzaklaşsak mı' diye düşünüyorlar. İki kriz oldu, Ortadoğu ve Japon krizi... Dolar endeksi aşağıda. Bu ne demek? İnsanlar artık dolar, ABD Hazinesi tahvili almıyor. Bu, çok önemli bir tavır değişikliği? diye konuştu.

Dinçer: İstanbul küresel ekonominin yeni merkezi olacak

TÜRK-İngiliz İş Konseyi Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, İstanbul'un, New York, Londra, Tokyo, Şanghay eksenindeki yeni noktalarından biri olduğunu belirterek, ?İstanbul'un bu merkezlerden biri haline gelmesi için eyleme, planlamaya ve öngörüye ihtiyacımız var'' dedi. ABD ve Avrupa'daki finans merkezlerinin dünya ticaretinin üçte ikisini karşıladığını, Londra, Frankfurt ve New York'un finans merkezi olarak deneyimi bulunduğunu ifade eden Dinçer, geçen yıl Türkiye'nin, 8.9 oranında büyüdüğünü ve Avrupa'da en hızlı büyüyen ülke olduğunu kaydetti. ?İstanbul bir finans merkezidir? diyen Dinçer, dünyada büyük bir finans merkezi olmak için önemli adımlar atıldığını, Türkiye'nin bölgedeki en hızlı büyüyen ülke olduğunu, İstanbul'un bu ekonomik faaliyetlerin kalbinde yer aldığını söyledi. Dinçer ?Sonuç olarak İstanbul, New York, Londra, Tokyo, Şanghay eksenindeki yeni noktalarından bir tanesidir. Ancak finans merkezleri arasındaki rekabet de giderek artmaktadır. Yapacak işimiz var. İş ortamımızı yeniden değerlendirmemiz gerekiyor. Eğer finans merkezleriyle rekabet etmek istiyorsak bu çok önemli rol taşımaktadır. Bunun için yönetmelikler ve vergilendirmede değişikliğe ihtiyacımız var? diye konuştu. DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı da 2010'da Avrupa'nın kültür başkenti İstanbul'un, şimdi de finans başkenti olmaya talip olduğunu belirterek, ?Çok özel coğrafi konumu ile İstanbul, bölgenin de dünyanın da finans merkezi olabilir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber