Otomobil fiyatları yükseldi/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2011 19:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Euro'nun değerinin 4 ayda yaklaşık yüzde 13 artması, merkez Bankası'nın aldığı tedbirlerin kredi maliyetlerini ayda ortalama 30-35 TL yükseltmesi otomobil fiyatlarını büyük oranda etkiledi. Uzmanlar, 5 bin TL'ye varan artışın mayıstan itibaren pazarı yavaşlatabileceğini belirtiyor.

Otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzleri güldürmeye devam ediyor. Nisan ayında pazarın 78 bine yaklaşmasıyla birlikte sektörde tarihin en büyük ilk 4 aylık değeri ortaya çıktı.

Otomotiv uzmanları yılsonunda 800 binin üzerinde bir büyüklüğe ulaşılacağını tahmin ediyor. Bu yüzden şimdi gözler mayıs ayı ve Seçim sonrasında oluşacak satışlara çevrildi.

Süreci etkileyecek iki önemli gelişme var; ilki otomobil fiyatlarının ocak ayına göre kur farkları nedeniyle yükselmesi, diğeri ise Merkez Bankası'nın kademeli olarak aldığı tedbirler. Böylece otomobil fiyatlarında ortalama 3 bin TL kur nedeniyle, bin 500 TL de 3 yıllık kredi ek maliyeti olarak artış ortaya çıktı.

Önümüzdeki günlerde otomobil alacak olanlar kredi de kullanacaklarsa geçen yıl alanlara göre ortalama 4 bin 500 TL daha fazla para ödeyecekler.

Bu arada 2009 yılında 6, 5 ay uygulanan Özel Tüketim Vergisi indirimi, pazarı altüst etti. Fiyatlar Ötv indirimi ile birlikte önce aşağı çekildi, ardından zamlar yapıldı. İndirim dönemi bittiği andan itibaren otomobil müşterisi araçların gerçek değerini algılamakta zorlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber