LYS öncesi unutulan hayatlar

Haber Giriş : 27 Mayıs 2011 21:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sınav yaklaştıkça, hayat derslerden, problemlerden, formüllerden ve testlerden ibaret olmaya başlıyor. Öğrenciler, hayatı ıskalayıp mektup bile yazamaz bireylere dönüşüyor.

ÜNİVERSİTE giriş sınavına hazırlanan Türkiye'deki 1 milyon 700 bin öğrenci için, özellikle sınavın ikinci aşaması olan Lisanüstü Yerleştirme Sınavı (LYS) yaklaştıkça, hayat derslerden, problemlerden, formüllerden ve testlerden ibaret olmaya başlıyor. Her gün kendilerini belli oranda soru çözmek zorunda hisseden, arkadaşlarıyla girdikleri rekabet nedeniyle hep ?daha fazla' başarı için çabalayan adaylar, sosyal hayattan, kültürel faaliyetlerden, çevrelerinde olup bitenlerden uzaklaşarak bir fanusun içinde yaşamaya başlıyorlar. Öğrencilerin üniversiteye başladıklarında, mektup bile yazamayan bireylere dönüştüklerini belirten Koç Üniversitesi Rektörü Ümran İnan, ?Dilekçelerde nereye imza atacaklarını bilemeyen, topluluk önünde konuşamayan ve zaman planlaması konusunda çok zayıf öğrenciler haline bürünüyorlar. Biz bunun önüne geçmek ve öğrencilerin üniversite eğitimine başlamadan önce bu kuşatılmışlıktan kurtulmalarını sağlamak için ?Akademik Hayat ve Beceri Programı' nı, kısa adı ALIS olan (Academic and Life Skills) başlattık. Hazırlık sınıfı ve hazırlığı almadan 1. sınıfa başlayan öğrenciler için uyguladığımız bu programda, öğrencileri topluluk önünde nasıl konuşmaları gerektiğinden zaman planlamasına, mektup yazmaktan dilekçe imzalamaya kadar pekçok öğrenmekte geç kalınmış detayı öğretiyoruz? dedi. EBRU BARAN / STAR / İSTANBUL

Akademik değil yaşam koçluğu dersi

Bunun akademik bir ders olmadığını belirten İnan, ?Bu aslında bir hayat koçluğu. Yurtdışında da pek çok üniversite de uygulanan bir program. Amerika'da ya da pekçok Avrupa ülkesinde üniversite sınavı hayatın tek gerçeği olarak görülmüyor. Çünkü bu ülkelerde üniversiteye girmek için tek belirleyici unsur üniversite sınavı olmuyor. Bu tür yaşam koçluğu programları aslında öğrencilerin kişisel gelişimlerini güçlendirip, hayata farklı pencerelerden bakmalarına yardımcı oluyor? dedi. Koç Üniversitesi'nde öğrencilerin derslerde öğrendikleri bilgileri hayata geçirmeleri için projelere büyük önem verildiğini belirten Rektör İnan, bu nedenle üniversitede 2004 yılından beri 256 projenin desteklendiğini ve bunlar için toplam 54 milyon 291 bin lira kaynak aktarıldığını kaydetti.

Adaya özgü kitapçık kopyayı önlemek için

ÖSYM, YGS'deki ?adaya özgü soru kitapçığı' ile ilgili Danıştay'a açılan davada gönderdiği yanıtta uygulamanın kopyayı önlemeyi amaçladığı kaydedildi. YGS'nin ve adaya özgü soru kitapçığına ilişkin sınav yönergesinin yürütmesinin durdurulması için Danıştay'da dava açmıştı. ÖSYM, kitapçıkta adayın adı ve fotoğrafının yer almasının, hangi adaya hangi kitapçığın verileceğinin bilinmesi nedeniyle kopya anlamına gelmeyeceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber