Memur alımında 35 yaş sınırı delindi mi?

Bugünkü Star gazetesinde, üst sınırına ilişkin olarak, bir haber yayımlandı. Haberde, Bakanlar Kurulu kararına rağmen bazı kurumların 35 üst yaş şartına uymadığına dair örnekler verildi. Örnekler arasında ise Ziraat Bankası, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, İhracatçılar Meclisi ve belediyelerin personel alımı bulunmaktadır. Star gazetesinde yer alan bu haber metni mevzuat bağlamında doğru değildir. Zira Bakanlar Kurulu Kararı her personel alımını kapsamamaktadır. Bu nedenle üst yaş sınırının, hangi tip personel alımlarında uygulanacağını tekrar açıklama gereği duyuyoruz. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Temmuz 2011 12:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üst yaş sınırına ilişkin olarak iki önemli düzenleme yer almaktadır. Aşağıda 1 ve 2 nolu başlıklarda bu durum açıklanmıştır.

1- MERKEZİ YERLEŞTİRMELERDE YAŞ SINIRI ARANMAYACAK

İlk düzenleme, KPSS'nin dayandığı yönetmelik olan "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliği"nde yapılmıştır. Bu yönetmeliğe, 04/03/2006 tarihinde eklenen madde şu şekildedir:

"EKMADDE 3 ? Kamu kurum ve kuruluşları, kanunlarda ya da kanunların bu konuya dair düzenleme yetkisi öngördüğü tüzük ve yönetmeliklerde yer alan özel hükümler haricinde, merkezî yerleştirme yapılmasını talep edecekleri kadro ve pozisyonlar için yaş sının tespit edemezler."

Bu düzenlemeye göre kamu kurumları sadece merkezi yerleştirme yapılmasını talep edecekleri kadrolarda üst yaş sınırını arayamamaktadır. Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanan ve ÖSYM tarafından, KPSS Tercih Kılavuzu olarak yayımlanan kadrolar, merkezi yerleştirme kadrolarıdır. Bu tercih kılavuzlarında sadece 657'e tabi memur kadroları ile 399'a tabi sözleşmeli pozisyonlar yer almaktadır. Bu yıla ait merkezi yerleştirmeye başvurular 1 Temmuz itibariyle sona erdi. Şuan sonuçlar bekleniyor. Bu hususları memurlar.net tarafından, 2006 yılında detaylı olarak açıklanmıştı.

2- KPSS-A KADROLARINDA ÜST YAŞ SINIRI KALKTI

KPSS-A kadroları olarak bilinen kadrolar bulunmaktadır. Bunlar müfettiş, uzman ve denetmen yardımcılığı kadrolarıdır. Bu kadrolar 657 sayılı Kanunun 36. maddesinin A/11 maddesinde tek tek sayılmıştır. 8 Haziran 2011 tarihli mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 643 sayılı KHK'nın 9. maddesi ile 657 sayılı Kanuna ek bir madde eklenmiştir. Bu ek madde şu şekildedir:

"Ek Madde 40- Mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alınan ve bu Kanunun 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler Bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde sayılan kadrolara atanmak amacıyla kurumlarınca yapılacak özel yarışma sınavlarına başvurularda üst yaş sınırı; özel mevzuatında yer alan yaş şartına ilişkin hükümlere bağlı kalınmaksızın sınavın yapıldığı tarihte otuzbeş yaşını doldurmamış olmak şeklinde uygulanır.

Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları tarafından mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle yapılacak alımlarda da birinci fıkra hükmü uygulanır."

Madde 12- 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağodaki şekilde değiştirilmiştir.
"b) Giriş sınavının yapıldığı tarih itibariyle otuzbeş yaşını doldurmamış olmak"

Bu hükümle birlikte, 657 sayılı Kanunun 36. maddesinin A/11 fıkrasında yer alan genel olarak müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolör yardımcısı olan kadrolar ile hakim ve savcı adayı alımında, üst yaş sınırı, sınavın yapıldığı tarih itibariyle 35 olarak belirlenmiştir. İkinci fıkrada ise; söz konusu düzenlemenin, üst kurulların benzer personel alımları içinde uygulanacağı kayıt altına alınmıştır. Memurlar.net'in detaylı açıklaması için tıklayınız.

HABERDE YER ALAN KURUMLAR NEDEN ÜST YAŞ SINIRI KOYDU?

Üst yaş sınırına dair mevzuata yukarıda yer verilmiştir. Bunun dışında, gazete haberinde yer verilen örnekleri tek tek inceleyecek olursak;

1- Ziraat Bankası personel alımı: Ziraat Bankası artık iş kanunu hükümlerine tabi olarak personel almaktadır. KPSS aranmamaktadır. Kurum, yapılan yasal düzenleme nedeniyle, zaten yukarıdaki mevzuata tabi değildir.

2- Anayasa Mahkemesi raportör yardımcılığı: 6216 sayılı Kanuna göre personel alımı yapılmaktadır. 657'de yapılan yasal düzenleme sonrasında kurum zaten yaş sınırını düzeltmiş ve 35 olarak belirlemiştir. Tıklayınız.

3- Yargıtay: Yargıtay 4/B'ye tabi sözleşmeli personel alımı yapacak. Ancak yukarıdaki ilk iki bölümün incelemesinde de görüleceği üzere, 4/B'li sözleşmeli personel alımı zaten "üst yaş sınırı" uygulaması kapsamında değil.

4- Dokuz Eylül Üniversitesi: Bu üniversite de, 4/B'li sözleşmeli personel alacak. 4/B'li sözleşmeli personel alımı zaten "üst yaş sınırı" uygulaması kapsamında değil.

5- İhracatçılar Meclisi: Personel alımında, yukarıda yer alan 1 ve 2 nolu başlıklardaki bilgiye göre üst yaş sınırına tabi değil.

6- İtfaiyeci alımı: İtfaiyeci alımı merkezi yerleştirme kapsamında bir alım değil. İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü koordine ediyor. Yönetmeliklerinde yer alan hüküm gereğince 30 yaş uygulaması var. İtfaiyeci alımı, yukarıda yer alan 1 ve 2 nolu açıklamalrda yer aldığı üzere "üst yaş sınırına" tabi olmadığı için, yönetmelikteki 30 yaş esas alınıyor.

SON BİR DEĞERLENDİRME

Gönül isterdi ki, her statüdeki personel alımlarında üst yaş sınırı uygulansın. Ancak, kamuda, her statünün ayrı bir kanunu veya yönetmeliği bulunuyor. Mevzuat bağlamında şuan için kamu kurumları bir yanlışlık yapmamaktadır. Diğer taraftan bir açık olarak değerlendirilebilecek bu yolların da kapatılması gerekmektedir. Bunun için de kimi yerde yasal düzenleme kimi yerde de yönetmelik değişikliği yapmak gerekmektedir. Örneğin POMEM alımlarında yaş sınırının yükseltilebilmesi için yasal düzenleme, ama itfaiyeci alımı için ise yönetmelik değişikliği yeterlidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber