Diyabet hastalarının parmakları artık kesilmeyecek

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Temmuz 2011 18:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin önde gelen kalp-damar uzmanlarından biri olan Op.Dr. Cafer Abbasoğlu, devrim niteliğinde bir yeniliğe imza atıyor. Özellikle kalp ve diyabet hastalarının korkulu rüyası olan damar tıkanmalarına ağrısız ve ameliyatsız çözümler sunuyor

Op. Dr. Cafer Abbasoğlu, kan akışını sağlamak için damarlara stent takma veya anjiyo operasyonu yerine, düşük enerjili laser tedavisi ile açılabildiğini söyledi. Abbasoğlu, şeker hastalarının ayaklarında dolaşım yetersizliğine bağlı darlık ve tıkanmaların yol açtığı doku beslenmesi bozukluklarından kaynaklanan yaralara diyabetik ayak denildiğini belirterek, "Damarlardaki darlık ve tıkanıklıktan dolayı kan diz altındaki damarlara yeterli miktarda gelememekte ve o bölgelerde ağrı, şişlik, tırnak batmaları, iltihaplanmalar ve yaralar oluşmaktadır. Yani bölgedeki dokuya oksijen gitmemekte ve dokunun beslenememesine bağlı olarak diyabetik yara oluşmaktadır. Dolayısıyla ileri safhalarda hastanın parmaklarının veya ayaklarının kesilmesine kadar varmaktadır. Diyabetik ayak şeker hastalığının yol açtığı komplikasyonlardan sadece birisidir. Bunun yanı sıra diyabetik ketoasidoz, diyabetik noropati, diyabetik nefropati, diyabetik retinopati de diyabet neticesinde oluşan komplikasyonlardır.

Tüm bunların en önemli özelliği diyabetin atar damar üzerindeki etkileri ve hasarlarıdır. Kandaki glukoz ve fruktoz yüksekliği sebebi belli olmayan nedenler ile damar duvarında tahribat oluşturur. Diyabet ile beraber izlenen tansiyon ve kan yağları yüksekliği (kolestrol) damardaki tahribatı daha da hızlandırır. Diyabetiklerde damar duvarında tahribat normal kişilere göre 3 kat daha fazladır. Diyabetik hastaların yaklaşık yüzde 75 gibi büyük bir çoğunluğunun ölüm nedeni ise atar damar tahribatıdır" dedi.

Avrupa ülkelerinde de uygulanıyor

Abbasoğlu,"Günümüzde bir çok hastanede bacaklardaki kansız bölgeye kan vermek için by-passlar yapılmakta veya stentler takılmaktadır. Ancak bazı diyabetik ayak şikayeti olan hastalarda by-pass ve stent şansı mümkün değildir. Bazen her iki bacakta, özellikle diz altındaki damarlarda daralma ve tıkanıklıklar oluşmakta ayaklar ince kılcal damarlar ile beslendiğinden beslenme yeterli gelmemektedir.

Bu durumdaki hastalarda istirahat ağrıları denen ağrılar oluşmakta veya yürüyüş yaptıkları zaman kısa mesafede bile duraklama ihtiyacı duymaktadırlar.

İşte bu hastalarda ilaç tedavisinin yanı sıra ayak bakımı ve son zamanların en iyi tedavisi olan düşük enerjili lazer tedavisi uygulanmaktadır.

Birçok Avrupa ülkesinde başarıyla uygulanan bu metod ülkemizde de yaklaşık bir yıldır uygulanmaktadır" dedi.

Gelecekte insülin derdi olmayacak

İngiltere'de pilot uygulamaları başlatılan 'adacık hücre nakli' sayesinde, insülin tedavisinin işlevine olan ihtiyaç ortadan kalkıyor. Edinburg merkezli hücre nakli programı çerçevesinde tedavi gören Kathleen Duncan, pankreastan yapılan adacık (islet) hücre naklinin ardından, iyileşti. Duncan bugüne dek, ölmüş bir donörün pankreasından alınan adacık hücreler sayesinde insüline bağımlılıktan kurtulan ikinci hasta. 30 Yılı aşkın bir süre önce Tip 1 diyabet hastası tanısı konan ve günde dört kez insülin enjeksiyonu yapmak zorunda olan Kathleen Duncan, yaşadıklarını anlatırken, "Bu tedaviden önce kan şekeri düzeyim hakkında hiçbir fikrim olmadığı ve ne zaman yığılıp kalabileceğini bilemediğimden kendimi tamamiyle çaresiz hissediyordum" diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber