Doktor ile hasta ihtilafında uzlaşma modeli

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 30 Ağustos 2011 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tıpta arabuluculuk devri başlıyor

Sağlık Bakanlığı'ndan uzlaşma modeli... Doktor-hastane ihmalinden zarara uğradığını iddia eden hastaların tazminat taleplerini değerlendirmek üzere arabulucu komisyonlar kurulacak

Hakkı KURBAN / ANKARA

Sağlıktaki reform çalışmalarının gündeminde, hasta-doktor kavgaları da var. Hastanelerde yaşanan olayların yargıya taşınmadan 'uzlaşma'yla sonuçlanması için yeni bir düzene geçiliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde 'Uzlaşma Komisyonu' kurularak, yaşanan anlaşmazlıklara çözüm aranması planlanıyor. Komisyon, mesleki kusur bulunup bulunmadığını incelemek kadar, gerekirse ödenecek tazminata da karar verecek. Uzlaşma modeli, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Taslağı'nda da yer aldı.

TÜM TARAFLAR KATILACAK

Beş kişinin görev alacağı komisyon şu kişilerden oluşacak: Hukukçu, sağlık meslek etiği alanında temayüz etmiş bir kişi, tazminat talebinde bulunan kişi, zarar verdiği iddia edilen doktor veya ilgili meslek mensubu ile ilgili meslek mensubunun mesleki mali sorumluluk sigortasını yapan sigorta şirketinin temsilcisi.

UZLAŞMA MASRAFI BAŞVURANA

Uzlaşma masraflarının başvuran tarafından karşılanması öngörülüyor. Uzlaşma komisyonlarının kararları ilamlar gibi icra edilecek. Böylece, son yıllarda sık sık yargıya taşınan ve uzun zaman alan davaların önüne geçilmesi ve daha etkin bir denetim uygulanması hedefleniyor.

Mesleki kusur bulunup bulunmadığını araştıracak olan komisyonlar Yüksek Sağlık Şurası'nın belirlediği bilirkişilerin tespitleri önem taşıyacak. Bilirkişiler, uğranıldığı iddia edilen zarar miktarının hesaplanmasında da rol oynayacak. Bu bilirkişilerin isimleri, adli yargı adalet komisyonları tarafından her yıl düzenlenecek olan listelerde yer alacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber