Çanakkale, Orman Bölge Müdürlüğü için ayakta/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 09 Eylül 2011 17:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÇANAKKALE'de Orman Bölge Müdürlüğü'nün kapatılacağı iddiaları üzerine orman mühendisleri, siyasiler, çevreciler, işadamları ve vatandaşlar ayağa kalktı. Yapılan açıklamalarda, bölge müdürlüğünün kapatılmasının yüzde 54'ü ormanlarla kaplı Çanakkale'ye yapılacak en büyük kötülük olacağı görüşü hakim oldu.

Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'nün kapatılarak, Çanakkale'nin Balıkesir'e bağlanacağı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü'nün kurulacağı söylentileri kentte büyük tepkiye yol açtı. CHP milletvekilleri, çevreciler, orman mühendisleri ve vatandaşlar Orman Bölge Müdürlüğü'nün kapatılmaması için ayaklandı. Orman Mühendisleri Odası üyeleri, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Orman Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Şerafettin Bayraktar, ?Edindiğimiz bilgi, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'nün kapatılmasıyla ilgili kararın onaydan geçtiği, bakanlar kurulu kararnamesini oluşturmak üzere imzaya açıldığı şeklinde. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da kamuoyunun nabzını tutmak üzere yarın (10 Eylül) Çanakkale'de olacak. Biz de düşüncemizi kamuoyu ile paylaşmak için toplandıkö dedi.

Orman Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Şerafettin Bayraktar, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'nün, puanlama kriterlerine göre kurulan bütün bölge müdürlükleri içinde 27 bölge müdürlüğünün 17 tanesinin önünde 10'uncu sırada bulunduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

?Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, hafife alınacak, hizmetleri alternatif kuruluşlarla geçiştirilebilecek bir bölge müdürlüğü değildir. Hangi bölge müdürlüğünü veya hangi kuruluşu kurarsanız kurun, Orman Bölge Müdürlüğü'nün fonksiyonel yapısında hizmet üretmesi mümkün değildir. Dolayısıyla Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'nün hizmetlerini sürdürülebilir şeklinde devamının sağlanması en önemli bir hadisedir. İdareler, yeniden yapacakları düzenlemelerde yetki kullanırken hukuka, yönetim ve kuruluş gereksinimlerine, tarafsızlığa, saydamlığa, adilliğe ve katılımcılık gibi temel ilkelere itibar etmek zorundadırlar. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü de bu kriterler içinde değerlendirildiği vakit de kesinlikle kapatılmamalıdır. Çünkü bu durumdan Çanakkale orman köylüsü, halkı, kurum çalışanları olmak üzere, ormandan doğrudan ya da dolaylı olarak faydalanan halkın olumsuz biçimde etkileneceği şüphesizdir. Bu çerçevede bağlanacağı iddia olunan bölge müdürlüklerinden daha yüksek puana sahip bulunan Çanakkale'nin neden kapatılacağı merak konusudur.ö

ÜZERİNDE OYNANAN OYUN KAZDAĞLARIDIR

Orman Mühendisleri Odası Eski Genel Başkanı Salih Sönmezışık, Kazdağları'nın tarih, ekoloji, mitoloji, arkeoloji açısından dünyanın en önemli yerlerinin başında geldiğini belirterek, ?Burada asıl üzerinde oynanan oyun Kazdağları?dır. Kazdağları'nın geleceği tehlikededir. Kazdağları'nın yüzde 79'ü Çanakkale'de, yüzde 21'i Balıkesir'dedir. Eğer bir Bölge Müdürlüğü kapatılıp başka bir yere bağlanacaksa, Balıkesir'in Çanakkale'ye bağlanması gerekir. Biliyorsunuz Kazdağların'da sadece yangın, yerleşme gibi tehlikeler yok. Kazdağları'nda şuanda 285 ayrı noktada, 5 bin 450 dönüm arazide altın araması yapılmaktadır. Bu alanların denetiminin 200 kilometre uzaklıktaki Balıkesir'den nasıl yapılacağı merak konusuö dedi.

Çevre Platformu Sözcüsü Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Hicri Nalbant Çanakkale halkının cezalandırıldığını ileri sürerken, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Meclisi de yaşanan gelişmelerle ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, ?Bin 100 çalışanı ile yüzde 54'ü ormanlarla kaplı olan Çanakkale'de faaliyet gösteren Orman Bölge Müdürlüğü'nün kapatılarak, Balıkesir Bölge Müdürlüğü'ne bağlanması yolunda alınan duyumlar, gelişme yolunda önemli adımlar atmakta olan ilimiz adına olumlu bir gelişme olmayacaktır. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'nün kapatılması yerinden yönetim düşüncesi ile bağdaşmadığı gibi gelişme yolunda yatırıma ve iş alanlarına ihtiyacı olan Çanakkale kamuoyu vicdanında rahatsızlık yaratmaktadır. Çanakkale'nin kalkınması için birçok projeye start verildiği ve yakın bir gelecekte ekonomik gelişmişlik anlamında Balıkesir'i geride bırakacağı böyle bir dönemde, bölge müdürlüğünün bu ilimize bağlanması da 64 meclis üyesi olarak tarafımızca doğru bir karar olarak değerlendirilmemektedirö denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber