Kredi kartı borcu olanlar nakit çekemeyecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2011 13:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), 17 Aralık 2010 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan ''Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik''i kredi kartı kullanıcısını yakından ilgilendiren bazı uygulamalar getiriyor.

Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında kredi kartı borcunun yüzde 50'sini ödemeyenler, nakit çekemeyecek ve limitlerini arttıramayacak.

Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17 Aralık 2010 tarihinde BDDK'nın bir yönetmelik değişikliği yaptığını hatırlatarak, kredi kartı limiti 5 bin liranın üzerinde olanların asgari ödemelerinin her 6 ayda bir yüzde 2 artarak yüzde 40'a eşitleneceğini, yeni kredi kartı alanların da asgari ödemelerinin yüzde 40'dan başlayacağını söyledi.

BDDK'nın 17 Aralık 2010'daki değişikliğinin, 6 ay sonra 17 Haziran 2011 tarihinde yürürlüğe girdiğini anımsatan Çakar, kredi kartı sahibinin 17 Temmuz, 17 Ağustos ve 17 Eylül'deki ödemelerinde yüzde 50'sini ödemesi gerektiğini belirtti. Çakar, eğer kredi kartı sahibi borcunun yüzde 50'sini ödememişse, kredi kartının nakit çekime kapatılacağını ve limitlerin artırılmayacağını ifade etti.

Bu konu hakkında tüketicinin bilgilendirilmediğini savunan Çakar, ''Daha yeni yeni bilgilendirilmeye başlandı ama iş işten geçti... Çünkü 17 Temmuz'da, 17 Ağustos'ta müşteriler borçlarını yüzde 20'ye göre ödedi'' diye konuştu. Çakar, bilgilendirmenin yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte yapılması gerektiğini ifade ederek, tüketici örgütlerinden görüş alınmadığı, işbirliği yapılmadığını savundu.

Çakar, 10 milyon dolayında kart sahibinin borcunun asgarisini ödediğini ifade ederek, ''Bu şekilde geçiniyorlar, yatır-çek yapıyorlar başka borcunu kapatıyorlar, alışverişini yapıyorlar'' diye konuştu.

Bu süreçte yaşanacak sıkıntılara dikkati çeken Çakar, ''İntiharlar yaşanabilir, boşanmalar olabilir... Bunun sorumlusu da BDDK'dır'' dedi.

Çakar, BDDK'ya 8 Ağustos'ta yazı yazdıklarını belirterek, ''Bu yönetmelik

değişikliğini 'geri çek' dedik; çünkü tüketiciyi bilgilendirmediniz, yaşanacak olanlardan siz sorumlusunuz diye... Ama halen bize cevap gelmedi. Olumsuz bir cevap gelirse dava açacağız'' ifadelerini kullandı.

-''DEĞİŞİKLİK TÜKETİCİLERİ MAĞDUR EDECEK''-

Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin de yazılı açıklamasında, 17 Eylülde yürürlüğe girecek olan kredi kartı dönem borcunun asgari ödeme tutarı oranının artırılmasıyla ilgili yönetmeliğe göre, kredi kartı dönem borcunun ödenmesi gereken asgari tutarın, limiti 15 bin liraya kadar olan kredi kartında yüzde 25, limiti 15-20 bin lira arasında olan kredi kartında yüzde 30, limiti 20 bin lira ve üzerinde olan kredi kartında ise yüzde 40 olarak belirlendiğini ifade ederek, yeni tahsis edilen kredi kartlarında da kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun yüzde 40'dan aşağı olamayacağını kaydetti.

Yönetmeliğin yayın tarihi itibariyle, limiti 5 bin liraya kadar olan kredi kartında, ilk yılda yüzde 20, ikinci yılda yüzde 22, limiti 5-15 bin lira arasında olan kredi kartında, ilk 6 ayda yüzde 20, ikinci 6 ayda yüzde 22, olarak hükme bağlandığına dikkati çeken Engin, yönetmelik değişikliğinin 3. Maddesi'nde yer alan, ''Bir takvim yılı içerisinde en fazla üç defa, dönem borcunun yüzde 50'sine kadar ödeme yapılan kredi kartlarının limitleri, dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar arttırılamaz ve bu tür kartlar nakit kullanımına kapatılır'' hükmünün uygulamada sorunların çözümüne hiçbir katkı sağlamayacağını savundu.

Birden fazla kredi kartı kullanan tüketicinin her bir kartına ayrı limitler tanınmasının 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'nun 9. maddesine aykırı olduğunu, yüksek limitli kartların asgari ödeme oranının da yüksek olacağından mağduriyetlerin önemli ölçüde artıracağını ileri süren Engin, kredi kartı limitlerinin 5464 sayılı Kanunu'na uygun olarak bir kişinin sahip olduğu kredi kartlarına tanınacak toplam limitin ilk dönem, tüketicinin gelirinin iki katını, ikinci dönem ise gelirinin dört katını aşmaması gerektiğini ifade etti.

Engin, tüketicileri, uygulamalara karşı özenli ve dikkatli davranarak gereksiz limit artırımı talebinde bulunmamaları, bankaların ''tuşa bas limitini arttıralım'' tuzaklarına düşmemeleri, iletişim araçları yoluyla ve mobil elemanlar aracılığıyla uygulanan yasa ve hukuk dışı kredi kartı dağıtım yöntemlerine kanmamaları, çok sayıda kredi kartı edinerek risklerini arttırmamaları konusunda uyardı.

Engin, kredi kartına faizlerin yarıya düşürülmesinin, kredi kartından nakit çekimin tamamen yasaklanmasının ve kanun hükümlerinin eksiksiz uygulanmasının kredi kartı sorununu büyük ölçüde çözeceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber