4 Ekim 2011'den önemli gündem başlıkları/ Video

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 04 Ekim 2011 07:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1. Komşuda grev günü

Yunanistan dün bütçeyi onaylayınca memurlar için tatsız haber geldi. Kabul edilen karara göre 2011 içinde 30 bin çalışanın işten çıkartılması planlanıyor. İşte bu kötü haberin ardından Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY), Yunanistan'da bugün devlet dairelerinde işgaller olacağını açıkladı. Anlayacağınız AB'nin ve dolayısıyla dünya gündeminin belirlenmesinde Yunanistan yine başrolde.

2. Tezkere bekleniyor:

Meclis'in 1 yıllığına verdiği yurtdışına asker gönderme tezkeresi 17 Ekim'de doluyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, dün "Bu salı, olmazsa öbür salı yurt dışına asker gönderme tezkeresi Meclisimizde oylanarak kabul edilecektir" dedi. Bir başka deyişle bugün içeride dikkatlerin çevrileceği yerlerden biri Meclis olacak.

3. Gelişenlerin sanayi bakanları Türkiye'de

Gelişen 8 ülkenin (D8) Sanayi Bakanları Zirvesi bugün İstanbul'da... Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ev sahipliğinde, D8 üyesi ülkelerin sanayi bakanlarının katılımıyla bugün toplanacak. Haliç Kongre Merkezi'nde 3 ğün sürecek zirve sabah Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün konuşmasıyla başlayacak.

4. Kıbrıs'ta müzakere günü

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, bugün yeniden bir araya gelecek.

Bugünkü görüşmede, önce iç güvenlik kapsamındaki 'Polis' konusunu ele alacak, devamında da karşılıklı 'al-ver' konularını gündeme alıp görüşecek.

Ne demek al-ver? Bir hatırlatma yapalım: 7 Temmuz'da BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve liderlerin katılımıyla Cenevre'de üçlü görüşmeler yapıldı. Burada yoğunlaştırılmış müzakereler kapsamında 19 görüşme planlandı. 14 tanesi tamamlandı. Kalan 5 görüşme öncekileri gözden geçirecek ve al-ver süreci yani karşılıklı yapılabileceklere şekil verecek. Ancak bir hatırlatma; Hristofyas 11 Temmuz'da santralde meydana gelen ve 13 kişinin öldüğü patlamayla ilgili araştırmada "ağır sorumlu" bulundu. Güney Kıbrıs Bakanlar Kurul dün akşam acil toplandı. Anlayacağınız bugün Hristofyas'ın en zor günlerinden biri olacak.

5. Uzlaşma mı dediniz?

Dün Ankara yine hareketliydi. Hükümetin önündeki en önemli konu yeni Anayasa? Bunun için Ak Parti heyeti partilerle tek tek görüşmeler yaptı. Her bir parti 3'er üye vererek komisyon kurulmasına karar verilmişti. Ancak dün bunun uyum değil hazırlık komisyonu olduğunun öğrenilmesiyle hareketli saatler başladı. CHP hazırlık komisyonunda oylama yok diyerek eleştirdi. 10 Ekim'den sonra komisyonun çalışmalara başlayacağı belirtiliyor. Gelişmeleri bekleyip göreceğiz.

6. Türkiye'de durum sakin, AB üretici fiyatlarını açıklıyor

Veri takviminde ise Türkiye'de asayiş berkemal. Euro bölgesi'nde ise üretici fiyat endeksi gelecek. Piyasaya yüksek etkisi olan bir veri. Yıllık 6.1 olan ağustos ÜFE'sinin yüzde 5.7-5.8'lere düşmesi bekleniyor. (12.00)

7. Bernanke ifade verecek

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke bugün ABD Senatosu'nda ifade verecek. Her zamanki gibi konuşmaların sert geçmesi bekleniyor. (saat 17.00)

8. Avustralya faiz kararı bekleniyor

Avustralya Merkez Bankası (RBA) faiz kararını açıklayacak. Hali hazırda politika faizleri yüzde 4.75'te tutan RBA'nın faiz indirimi dünya resesyon tartışmaları arasında sürpriz olmayacaktır. (saat 06.30)

9. OECD'nin enflasyon rakamları

OECD üyesi ülkelerin enflasyon verileri ağustos verileri de açıklanacak. Gerçi verileri her ülke tek tek açıkladığı için biraz geriden gelen rakamlar ancak yine de toplu veri olması açısından dikkat çekici olabilir. (13.00)

10. Veri akışına devam

Gelişmiş ve gelişen ülkelerden ise veriler gelmeye devam edecek. Mesela Güney Kore'de eylül enflasyonu açıklanacak. Yıllık enflasyon yüzde 5.3, çekirdek enflasyon yüzde 4. (Saat 03.00) Avusturya'da işsizlik, İspanya'da işsizlik başvuruları rakamları gözlenecek. (saat 12.00) Brezilya'da ise sanayi üretim rakamları gelecek. (15.00)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber