'Zorunlu Eğitim' yaşının aşağı çekilmesi isteniyor!!!

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2005 11:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BASK'a bağlı Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, zorunlu eğitim yaşının yukarıya değil, aşağıya çekilmesi gerektiğini bildirdi.

Avcı, 0-6 yaş dönemi eğitimin 'Altın Çağ' olduğunu belirterek, çocuğun hayatı boyunca öğreneceklerinin yüzde 35'inin bu dönemde öğrendiğini söyledi. Zorunlu eğitim yaşının yukarıya çekilmesi yerine aşağıya düşürülmesini öneren Avcı, "Bir çok gelişmiş ülkede çocuk 3 ya da 4 yaşında eğitimle tanışıyor. Sosyal, duygusal gelişimini daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde tamamladığı gibi akademik gelişiminin temeli de bu süreçte atılmaya başlanıyor. Ekip çalışması, sosyal uyum, arkadaşlık, paylaşım, iç disiplin ve düzenli bir hayatla bu yaşlarda tanışarak kişiliğinin oluştuğu bu dönemde büyük faydalar elde ediyor" dedi.

Türkiye'de çocukların en verimli eğitim dönemlerini boş geçirdiği değerlendirmesinde bulunan Avcı, sosyo - ekonomik düzeyi iyi olan az bir kesim dışında çocukların büyük bir bölümünün okul öncesi eğitim fırsatından yararlanamadığını vurgulayarak, "Ülkemizde 30 bin civarında Sokak Çocuğu var ve bu çocuklarımızın bir çoğu potansiyel suçlu. Kapkaç, gasp ve hırsızlık gibi bir çok suça karışmış durumda. Oysa ki 'Sosyal Devlet' anlayışıyla ve Anayasamızın 42. maddesindeki hüküm doğrultusunda zorunlu eğitim parasız, kaliteli ve eşitlik anlayışıyla sunulsa okul öncesi eğitiminde katkısıyla ne bu kadar sokak çocuğu olur, ne de suçlu çocuk sayısı bu kadar vahim rakamlara ulaşır. Çocuklarımızın ve gençlerimizin değerlerimize ve kültürümüze gittikçe yabancılaştığından şikayet ediyoruz. Ahlaki bir yozlaşmanın gün be gün arttığını söylüyoruz. Gençliğin; yorulmadan, emek harcamadan köşeyi dönme, yurtdışına en kestirmeden kapağı atarak kendini kurtarma anlayışıyla pragmatist ve kozmopolit bir kültürle beslendiğinden üzüntüyle bahsediyoruz. Kendisiyle ve toplumla barışık ve mutlu bir yaşamın kazanılması da eğitimden geçiyor. Para kazanmak ve harcamakta eğitimle ilgili bir konu. Zorunlu eğitimde olduğu gibi bu hususta da tersinden giderek çocuklarımıza önce para harcamayı öğretiyoruz, kazanmayı değil" şeklinde konuştu.

Avcı, okullarda 'ezbercilik, kolay sınıf geçme, öğrenmeden diploma sahibi olma ve hayat boyu mutsuz ve başarısız olmayı öğretildiğini' kaydederek, "Devlet okullar yapıyor, öğretmenler görevlendiriyor ama her şey 3 saatlik üniversite sınavları için. Okullar üniversite sınavlarına hazırlayamıyor gençlerimizi. Neden milyarlar verip dershanelere gitme ihtiyacı duyuluyor? Neden dershanesiz olmaz deniliyor? Liseyi okumak bir şeyler bilip öğrenmek için amaç değil adeta üniversite sınavına girmek için araç olmuş. Madem öyle ise Lise diplomasını dershaneler versin" dedi.

Her şeyin eğitimden özellikle de 'Temel Eğitimden' geçtiğini bildiren Avcı, bu yüzden eğitime küçük yaştan başlanılması ve hep ihmal edilen 'Temel Eğitimin' en çok göz ardı edilen konu olmaktan çıkartılması gerektiğini ifade etti. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seslenen Avcı, "Şunu hatırlatmak isterim ki; Zorunlu Eğitimin yaşı yukarıya değil aşağıya çekilmelidir. Yani eğitime başından, temelden başlayalım. Temelden başlayalım ki yukarıya doğru çabuk ve emin adımlarla çıkabilelim" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber