Başpolisliğe niyetlenen 10 il tercih edecek

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 03 Aralık 2011 08:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet, başpolislik ataması için çok tartışılacak yeni bir formül buldu. Danıştay'ın 'olmaz' dediği yerel kontenjan ölçütünde ısrar eden Emniyet, sınava giren adaylardan 10 il tercih etmesini istedi. Bu tercihlere göre yeni başarı listeleri hazırlanacak.

Soner ARIKANOĞLU

Adaylar, hangi tercih yerinde kontenjana girmişlerse o ile atanacak. Tercih yerlerindeki kontenjanlara giremeyenler, puanı kaç olursa olsun yine açıkta kalacak. Önceki yöntemle terfi ettirilenler, yeni formül uygulandığında açıkta kalırlarsa rütbeleri sökülecek. Emniyet'in uygulayacağı yeni formülün de yeni bir sınav garabetine ve yeni davalara neden olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

YEREL DEĞİL GENEL ÖLÇÜT

Emniyet Genel Müdürlüğü, ilk kademe amir açığını kapatmak amacıyla başpolislik projesini hayata geçirmişti. Maliye Bakanlığı, Emniyet'e 9 bin 750 kişilik başpolislik kadrosu vermiş; Emniyet de bu kadroları doldurmak için geçen martta sınav açmıştı. MEB tarafından 5 Mart'ta yapılan merkezi sınavda 29 bin 369 polis, başpolis olabilmek için ter dökmüştü. Ancak merkezi sistemle yapılan sınav 'genel' yerine 'yerel' kontenjan ölçütüyle sonuçlandırılınca, ortaya bir sınav garabeti çıkmış, sınavda yüksek puan aldığı halde başpolis olamayan yüzlerce polis, sınavın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'a dava açmıştı. Danıştay 12. Dairesi, yerel kontenjan ölçütünün adaylar arasından haksızlık ve eşitsizliğe neden olduğu kanısına vararak bu yöntemle yapılan başpolislik atamalarının tamamının yürütmesini durdurmuştu. İlk başpolislik sınavında yerel kontenjan ölçütü kullanılmasını öngören yönetmelik maddesinin yürütmesini de durduran 12. Daire, sınava giren adaylar için genel bir başarı listesi yapılması ve atamaların bu listeye göre gerçekleştirilmesine hükmetmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber