Kasım enflasyonuyla memur maaşına % 2.8'lik zam yapılması gerekiyor/ Video

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 06 Aralık 2011 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kasım ayında enflasyon gıda fiyatlarındaki artışla beklentileri aşarak yüzde 1.73 oldu. Böylece Aralık ayında enflasyon sıfır bile çıksa memur maaşlarına yılbaşında yüzde 2.8 ek zam yapılması kesinleşti.

ANKARA

Hüseyin Özay

Kasım ayı enflasyon rakamları beklentileri aştı. Kasım ayında TÜFE 1.73 olurken, ÜFE yüzde 0.65 oldu. Tüketici fiyatlarında beklentinin üzerinde artış görülürken, üretici fiyatlarındaki yükseliş beklentilerin altında kaldı. TÜFE'deki artışı tetikleyen gıda fiyatları olurken, bu dönemde zam şampiyonu da yüzde 66 ile patlıcan oldu. TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre Kasım itibariyle yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 9.48, ÜFE'de yüzde 13.67 oldu. Ekim ve Kasım aylarında enflasyonun yüksek çıkması, yaklaşık 2.5 milyon memur ve memur emeklisine ek zammın yolunu açtı. 2011 yılı bütçe yasasına göre, enflasyon farkı 6 aylık dönemler baz alınarak hesaplanıyor. Memurların enflasyon farkı alabilmeleri için Temmuz-Aralık dönemindeki enflasyonun yüzde 4'ün üzerinde çıkması gerekiyor.

Aralık'ta oran yükselebilir

Kasım ayı itibariyle 5 aylık TÜFE yüzde 6.89 oldu. Böylece, yüzde 4'lük zam ile enf-lasyon arasında yüzde 2.89'luk fark oluştu. Memur-lara verilecek enflasyon farkının oranını Aralık ayı enflasyonu belirleyecek. Aralık ayında enflasyon sıfır çıksa bile me-murlar, Kasım itibariyle yüzde 2.89'luk enflasyon farkı alacaklar. Bu da en düşük memur maaşına en az 40 lira ek zam anlamına geliyor. Eğer yüzde 1 düzeyinde çıkarsa, enflasyon farkı altı aylık zam oranına yetişecek. Maliye yetkililerine göre, yüzde 2 zammın maliyeti 2 milyar liraya yaklaşıyor. Bu nedenle enflasyon farkı için ilave kaynağa ihtiyaç duyulacak. Maliye kaynakları, 2012 bütçesine İntibak Yasası için 3 milyar liralık ödenek konulduğunu belirterek, intibak uygulamasının 2013'te yürürlüğe gireceğini dolayısıyla, enflasyon farkının intibak için konulan ödenekten karşılanabileceğini kaydettiler.

Merkez Bankası'nın duruşu değişmez

Gıda ve giyim fiyatlarının yükselmesinin yanı sıra ithalat vergileri ile başta tütün ve cep telefonu olmak üzere Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarında yapılan artışlar ve TL'deki değer kaybının devam eden etkisiyle TÜFE Kasım ayında beklentilerin üzerinde artarken, yıl sonunda TÜFE'nin Nisan 2010'dan bu yana ilk kez çift haneli seviyeye gidebileceği belirtiliyor. TCMB yılın son iki ayında yıllık enflasyonda önemli ölçüde yükseliş olabileceğine işaret ederken ekonomistler, Kasım ayında yüzde 9.48'e ulaşan yıllık enflasyonun yıl sonunda yüzde 9.5-10 aralığında gerçekleşmesini hatta çift haneli seviyenin olası olduğunu belirttiler. Bu durumun TCMB'nin öngörülerine paralel olması nedeniyle politika duruşunda belirgin bir değişiklik öngörülmüyor. Uzmanlar özellikle, Avrupa'dan kaynaklanan resesyon baskısı nedeniyle enflasyondaki yükseliş baskısının kalıcı olmayacağı belirtiyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber