Eylem sloganı: Bir çılgın proje de öğretmenler istiyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 08 Aralık 2011 07:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gülümhan GÜLTEN / VATAN

Ankara - Hükümetin ?eşit işe eşit ücret' sloganıyla getirdiği ek ödeme düzenlemesinin yarattığı haksızlığa tepkiler büyüyor. Yetki süresinin son günlerinde çıkardığı 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) ayrıntıları, profesörlerden öğretmenlere, emniyet müdürü dışındaki emniyet mensuplarına, kuvvet komutanları da dahil her sınıftan askeri personele ek ödeme yapılmayacağını ortaya koyarken, memurları da ayağa kaldırdı. Kamuda kapsama dahil 2 milyon memurun sadece 450 binine ek ödeme getiren düzenleme, memurlarla yapılacak ilk toplu sözleşme masası daha kurulmadan, görüşmelerin ilk gündem maddesini oluşturdu.

Kamu çalışanları temsilcileri, ?Düzenleme değişmezse, toplu sözleşme başlamadan biter? açıklamaları yaparken, Türk Kamu Sen başta olmak üzere Eğitim Sen, Türk Büro Sen ve çok sayıda memur sendikası eylemlere başladı.

Her çarşamba eylem

Eylemlerin bu düzenleme değiştirilmediği sürece her çarşamba günü, 81 ilde yapılacağı açıklandı. Böylece tüm Türkiye'de memurların bir araya gelerek söz konusu düzenlemeyi protesto etmesina karar verildi. Başlatılan eylemlerin, önümüzdeki günlerde kurulması beklenen memurların toplu sözleşme masasında, değişiklik hükmü içeren mutabakat zaptına imza atıldığı zaman bitirileceği belirtildi.

Maliye Bakanlığı önünde başlatılan eylem sürecine Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel, Türk Haber-Sen Genel Başkanı İsmail Karadavut, Türk Enerji-Sen Genel Başkanı Celal Karapınar, Türk Yerel Hizmet-Sen Genel Başkanı İyhan Koyuncu, Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal, Türk İmar-Sen Genel Başkanı Necati Alsancak, Türk Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Hasan Hüseyin Yılmaz, Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir, Türk Eğitim-Sen Genel Merkez Yöneticileri ve şubeler katıldı. 81 ildeki eylemlerde aynı sloganlar kullanılacak. Bunlardan bazıları, ?Ek Ödeme Adaleti İstiyoruz?, ?Bir Çılgın Proje de Öğretmenler İstiyor? olarak belirlendi.

Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, şunları söyledi: ?Memurların yüzde 60'ı mağdur edildi. KHK ile üst düzey bürokratların ücretlerinde yüksek oranlarda artış yapılmış, buna karşın öğretmenler, profesörler, doçentler, yardımcı doçentler, araştırma görevlileri, din hizmetleri sınıfındaki din görevlisi, sağlık hizmetleri sınıfından hekim dışı sağlık personeli, KİT çalışanları, kadastro çalışanları, postacılar, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İş Kurumu gibi kurumlarda çalışanlar adeta unutulmuş. Bu adaletsizliğin giderilmesi, başta öğretmenlerimiz ve öğretim görevlilerimiz olmak üzere ek ödeme mağduru olan kamu görevlilerinin hakları için eylemlerimize başladık.?

Memur Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, ?Eşit işe eşit ücret kararnamesi eşitliği sağlamadı? derken Türk Büro Sen Başkanı Fahrettin Yokuş ise karara tepkisini ?Memurlara eşit işe eşit ücret verdiğini söyleyen hükümet, üst bürokratların maaşına yüzde 30'a varan zamlar yaparak bürokratları ihya ederken, ek ödemesi düşük olan diğer çalışanlara ya vermedi ya da göstermelik bir artış verdi. Sosyal tarafların görüşü alınmadan yapılan bu değişiklikle İstanbul, Ankara ve İzmir'de görev yapan yardımcı hizmetli, memur ve şeflerin ek ödeme oranları artırılmayarak başka bir hukuksuzluğa imza atıldı? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber