666 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede ilk gedik açıldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Aralık 2011 00:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

6253 sayılı TBMM Teşkilat kanunu, onay için Cumhurbaşkanlığında beklemektedir.

6253 sayılı TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu bünyesinde birçok ilki barındırması nedeniyle önem arzetmektedir. Ancak, bu eğer onaylanırsa, bu kanun, 666 sayılı KHK'da açacağı GEDİK'le de ilk olacaktır. 666 sayılı KHK'da gedik açacak olan, 6253 sayılı Kanunun geçici 12 nci maddesi şu şekildedir:

"(1) 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 14 üncü maddesinin uygulaması bakımından bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte TBMM Genel Sekreterliği kadrolarında bulunan personelden İdari Teşkilatta;
1- Genel Sekreter kadrosuna atananlar TBMM Genel Sekreterliği Genel Sekreterinin,
2- Genel Sekreter Yardımcısı kadrosuna atananlar TBMM Genel Sekreterliği Genel Sekreter Yardımcısının,
3- TBMM Başkan Başmüşaviri kadrosuna atananlar TBMM Genel Sekreterliği Başkan Başmüşavirinin,
4- Başkan ve Özel Kalem Müdürü kadrosuna atananlar TBMM Genel Sekreterliği Daire Başkanının,
5- TBMM Başkan Müşaviri, Başkan Yardımcısı ve Özel Kalem Müdür Yardımcısı kadrolarına atananlar TBMM Genel Sekreterliği Daire Başkan Yardımcısının,
6- Yasama Uzman ve Yasama Uzman Yardımcısı kadrolarına atananlar TBMM Genel Sekreterliği Uzman ve Uzman Yardımcısının,
aylık, ödenek her türlü zam ve tazminatlar ile her türlü mali ve sosyal hak ve yardımlarından aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlandırılır ve emeklilik hakları bakımından da aynı mali ve sosyal hak ve yardımlarından yararlandığı personel ile denk kabul edilir."

375 sayılı KHK nın Geçici 14 üncü maddesinde şu hüküm yer alyor: ?(Ek: 11/10/2011-KHK-666/2 md.) Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliği ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğine ait kadro veya pozisyonlarda bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte istihdam edilen personelin mali ve sosyal hakları hakkında bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerinin, geçici 10 uncu madde hükümleri dikkate alınmak suretiyle anılan kurumlarda istihdam edildikleri sürece uygulanmasına devam olunur.?

Geçici 10. maddede ise ek ödeme ve fazla maaş ödenmesine dair tüm unsurlara zam yapılamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Özetleyecek olursak;

1- 666 sayılı KHK ile TBMM Genel Sekreterliği personelinin ek gösterge ve makam tazminatlarına ilişkin yeni bir düzenleme yapılmıştı ve önceki dönemlerde verilen yüksek oranlar sona erdirilmişti. Geçici 10. madde gereğince eski maaşlarını alabilecekler ama zam alamayacaklardır. Zaman içinde de çok yüksek ücretler eriyecek ve denklik sağlanacaktı.

2- Eğer Cumhurbaşkanı da onaylarsa, 666 sayılı KHK'nın geçici 14. maddesi uygulanamayacak. 10 kadar unvan için bu dondurma olmayacak ve bu personelin eski yüksek maaşlarına zam yapılarak, yüksek maaş alınmaya devam edileceği görülmektedir.

3- 666 sayılı KHK'nın ekinde TBMM personeli için ek gösterge ve makam tazminatı göstergeleri belirlenmiştir. Ancak, yukarıdaki düzenleme gereğince, yukarıda unvanları sayılanlar, bunlar üzerinden değil şuanki yüksek rakamaları içeren ek gösterge ve makam tazminatı gösterge rakamlarını alacaklardır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber