Ömer Dinçer: Belediye başkanları köpek alımı için bile bana geliyor

Haber Giriş : 13 Mayıs 2005 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Müsteşarı Prof. Dr. Ömer Dinçer, Türkiye'deki kamu düzeni ve bürokrasiye ağır eleştiriler yöneltti. Aşırı merkeziyetçilikten yakınan Dinçer, belediyelerin köpek alımı için bile kendisine geldiğini anlattı.

Ağaçlandırılması tamamlanmış yerlerde bile hâlâ ağaçlandırma bölge müdürlükleri bulunduğuna dikkat çeken Dinçer, bürokrasideki yüksek harcamalardan yakındı. Dinçer, ?Bir üniversite öğrencisine yıllık bin 500 dolar harcanırken, üst düzey bir yöneticinin şoförüne yıllık 18 bin dolar harcanıyor.? dedi. Bazı kurumların kendi menfaatlerini ulusal çıkarların önünde gördüğünü kaydeden Dinçer, ?Siyaset sivil topluma, bürokrasi siyasete ve sivil topluma, askeri bürokrasi hiçbirisine, halk da yine hiçbirisine güvenmiyor.? ifadesini kullandı.

Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin düzenlediği XIII. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi'ne katılan Başbakanlık Müsteşarı Dinçer, akademisyenlere seslendi. Kamu yönetiminde reforma ihtiyaç duyulduğuna işare eden Dinçer, Türkiye'de ?yeniden yapılanma' lafını ağza almanın ?çok tehlikeli' olduğunu belirtti. Dinçer, şöyle konuştu: ?Bana yapılanları gördünüz. 10 sene önce yaptığım konuşmada da benzer şeyler söyledim. Dünyada meydana gelen değişmeler ve Türkiye'de buna karşı neler yapılması gerektiğine dair bir analizin arka planına bakılmaksızın birkaç cümle alındı. Yetki devrine, insanları cesaretlendirmeye, katılımcı demokrasiye ihtiyacımız var. Bunları söylemekle hata mı ettim??

Yabancı Diller Merkezi ile 131 adliyeyi kapattıklarını hatırlatan Ömer Dinçer, söz konusu kurumlar üretken olmadığı için kimsenin bundan haberinin bile olmadığını söyledi. Dinçer, şu tespiti yaptı: ?Türkiye'de yüzde 90'ı dış kaynaklı krediyle kurulmuş bin 550 laboratuvar var. Bunların çoğu aynı görevi yapıyor. Verdikleri hiçbir raporun uluslararası geçerliliği yok. 481 tanesinde analiz yapacak uzman bile yok; ama şoförü, hizmetlisi var.?

Daha sonra, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunç Erem tarafından kendisine verilen şükran plaketini alan Ömer Dinçer'in duygulandığı gözlendi. Akademisyenlere dönen Dinçer, ?Ben sizi mahcup edecek bir şey yapmadım.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber