1.5 milyon emekliye 100 ile 290 lira/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Ocak 2012 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bülent Arınç, 1.9 milyon emeklinin dört gözle beklediği ?intibak yasası'nın Meclis'e sevk edileceğini açıkladı. ?Refah payı yüzde 75 olacak. 1.5 milyona yakın emekliye 100 ile 290 TL arasında artış uygulanacak? dedi.

BAŞBAKAN Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç kamuoyunda ?İntibak Yasası' olarak bilinen, 2000 yılı öncesinde bağlanan malullük, yaşlılık ve ölüm aylıklarının prim ödeme gün sayıları üzerinde, refah payı dikkate alınarak, yeniden yapılacak artışların, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını ve TBMM'ye sevk edileceğini söyledi. Yapılan müzakereler sonunda en çok kişinin istifade edebileceği ve en yüksek oranda artışın kabul edildiğini belirten Arınç, ?Bu artış yüzde 75 olarak Bakanlar Kurulu'muzda benimsenmiştir. Bundan 1 milyon 913 bin kişi istifade edecek. Bunun maliyeti 2.5 katrilyonluk bir ek ödeme bütçeye yük olarak gelecek'' dedi.

Az sayıda emekliye 10-20 TL

Bülent Arınç şöyle devam etti: Yıllardır istismar edilen, ümitleri sömürülen ve eşit prim ve ödeme gün sayısı olmasına rağmen farklı yıllarda emekli oldukları için farklı maaş alan emeklilerimiz arasındaki bu eşitsizliği gidermiş olacağız. Ücret artış bandı da 10-20 lira artıştan, 250-290 lira arasındaki artışa kadar herkesin kendi gün ne zaman emekli olduğuna ve ne kadar prim ödediğine bakılarak hesaplanmıştır. Bu yüzde 75'lik gelişme hızını ilave ettiğimizde 10-20 arasındaki artışlar daha az sayıda emekliyi ilgilendirmekte ama 100 ile 290 arasındaki artışlar 1.5 milyona yakın emekliyi ilgilendirmektedir.

Emekliyi ferahlatacak bir gelişme

Detayların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve parlamentodaki görüşmelerde daha ayrıntılı olarak öğrenileceğini ifade eden Bülent Arınç, ?Ben intibakla ilgili sorunların çok büyük ölçüde giderildiği ve bir eşitsizliğin yıllarca sürdükten sonra bugün bütçeye külfet getirmesine rağmen emeklilerimiz açısından ferahlandırıcı bir gelişme olarak takdim edilmesini düşünüyorum? diye konuştu.

SSK ve Bağ-Kur emekli maaşına % 6.79 zam

İŞÇİ ve esnaf emeklilerinin maaşına yüzde 6.79 oranında zam yapıldı. SSK ve Bağ-Kur emeklilerini kapsayan zam 2012 ilk 6 aylık dönemi için yapıldı. Geçen yıl 813 lira alan bir emeklinin Ocak ayı maaşı 55 lira zamlı olacak. Temmuz ayında enflasyon rakamına göre emekliler ikinci altı ay için bir zam daha alacak. Son iki yıldır seyyanen yapılan zam bu yıl TÜFE oranında maaşlara yansıtıldı. İki yıldır düşük emekliye yüksek, yüksek emekliye düşük şeklinde seyyanen yapılan zam bu yıl Tüketici Fiyatları Endeksinden belirlendi. Öte yandan 1 milyon 900 bin memur emeklisi ise memura Toplu Sözleşme Yasası'na gözünü dikti. Memura toplu sözleşmede verilecek zam oranının belli olmasıyla memur emeklilerinin aylıklarına da aynı oranda artış yansıyacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber