İlave bir derece talebi hala karşılanmayı bekliyor

Son olarak, 5289 sayılı Kanunla, 15.01.2005 tarihinde görevde bulunanlara bir derece verildi. Ancak bu tarihten bir gün sonra olsa dahi göreve başlayan binlerce memur, yüzde yüz haklı oldukları halde ilave bir dereceyi alamadı. Önümüzde yeni toplu sözleşme dönemi bulunmaktadır. Talebi gündemde tutmak amacıyla, sorunu geçmişten günümüze bir kez daha ele alma gereği duyuyoruz. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Ocak 2012 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daha öncede bu konuyu gündeme getirmemize rağmen maalesef sanki karşımızda bir duvar var ve çözüm üretmesi gereken merciler sessizliğini korumaya devam ediyorlar. Tekrardan kaçınmayarak okurlarımızın sesini duyurmak için ve konuyu gündemde tutabilmek adına 5289 sayılı Kanun gereğince ilave 1 derece ilerlemesinden yararlanamayan binlerce memur ve 399 sayılı KHK kapsamındaki sözleşmeli personelin mağduriyetlerini ve bu mağduriyetlerin nasıl giderileceğine ilişkin önerilerimizi açıklamaya çalışacağız.

5289 sayılı Kanunla 15.1.2005 tarihinde görevde bulunan ve ilave 1 dereceden faydalanamayan memurlara 1 derece yükselmesi verilmişti.

Bu Kanuna göre 1 dereceden yararlanacak personelleri şu şekilde sıralayabiliriz:

1- 399 sayılı KHK'ya ekli II sayılı cetvelde yer alan pozisyonlarda halen çalıştırılan sözleşmeli personel.

2- 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ile 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanununa tabi olan personel.

3- 657 sayılı Kanun ve ek geçici maddelerine göre aylık almakta olan personel.

4- 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabi personel (sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar dahil)

Maalesef 15.01.2005 tarihinden sonra göreve başlayan bu kapsamdaki binlerce personel eksik düzenleme nedeniyle ilave 1 dereceden yaralanamadı.

Daha önceki yazılarımızda bu düzenlemenin eksik olduğunu ve bu tarihten sonra kamuya giren binlerce memurun mağduriyet yaşayacağını ve madde metninin düzeltilmesi gerektiğini hatta nasıl yazılması gerektiğini dahi belirtmiştik. Gelinen nokta ortada 15.1.2005 tarihinden sonra atanan kapsamdaki binlerce personel ilave bir dereceden faydalanamadı. Bize gelen çok sayıda elektronik posta iletisi mağduriyetin yüksek sesle yükseleceğini göstermektedir.

İlave derece verilmesi talebi yıllardan beri vardır

Yıllardan beri bu ülkede memurlara ek derece verilmesi gündeme gelmektedir. Bunun en büyük nedeni de 1979 yılında verilen "bir derece" uygulamasıdır. 1979 yılındaki uygulama sadece görevde olanlara bir derece verilmesini öngörmekteydi. Daha sonraki yıllarda işe girenleri kapsamamaktaydı. Bu uygulama nedeniyle 1979 yılından sonra işe girenler de ayrıca bir derece talebinde bulunmaya başlamıştı. Bu talepler, 1991 tarihli 458 sayılı KHK ile karşılanmış ve yeniden bir derece verilmişti. Ancak, 1979 yılındaki hata 1991 yılında bir kez daha tekrarlanmıştır. Zira madde sadece görevde olanları kapsamaktaydı. 5289 sayılı Kanunla aynı hata yine yapıldı. Bu düzenlemenin eksik olduğunu 5289 sayılı Kanun yasalaşmadan önce hem www.memurlar.nette hem de bu köşede belirttik ama sesimizi kimse duymadı yada duymak istemedi.

Kanundaki eksiklik neydi ve nasıl giderilecekti?

Yukarıdaki maddede de görüleceği üzere daha önceki düzenlemelerde yer alan hata tekrarlanmaktadır. Zira bu madde de sadece görevde olanları kapsamaktadır. Bu nedenle de ilerleyen yıllarda yine aynı talep ortaya çıkacaktır.

Yapılması gerekli olan kanun metnine "bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunanlar" ibaresinin "bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunanlar ve bu maddenin yürürlüğe girmesinden sonra göreve başlayacak olanlar" şeklinde bir ibarenin girmesiydi. Ama hala ümit var ve cesur bir Milletvekilinin kanun teklifini bekliyoruz.

Basit bir kanun değişikliğiyle binlerce memurun mağduriyeti giderilebilir

Görüleceği üzere, memurları sevindirmek çok da zor değildir. Yeter ki istensin ve ne yapılması gerektiği bilinsin. Maalesef yıllardan beridir memur sendikacılığı yapılıyor ama memurların hangi mağduriyetler yaşadığı dahi bilinmiyor. İşte memur sendikalarına önemli bir konu, gündeme getirin ve çözüm isteyin. Çünkü, bu talep son derece haklı bir talep ve binlerce memurun beklediği ve çözüm istediği bir talep

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber