'Evde kavga çıkar' diye işçiye 10 gün babalık izni reddedildi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Ocak 2012 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nda, eşi doğum yapan işçiye izin verilmesine imkan tanıyan İş Kanunu'nda değişiklik teklifi benimsendi.

BAHAR ATAKAN

Eşinin doğum yapması halinde isteği üzerine devlet memurları 10 gün izin kullanırken, teklif bu haliyle yasalaşırsa işçiler de, ?3 gün babalık izni? kullanabilecek. Komisyon görüşmesinde CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, işçilere de devlet memurları gibi 10 günlük izin hakkının teklife yansıtılmasını istedi. MHP Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel de Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ile YÖK'e bağlı personelin de aynı haktan yararlanmasını önerdi. Ancak Komisyon Başkanı Ak Partili Azize Sibel Gönül, ?10 gün yaparız da, toplumsal aile içindeki rolleri dengelemeyi becerememişsek, ailelerde o rolleri de iyi yapamamışsak evde kavga sebebi de olabilir? dedi.

Komisyonun önceki günkü toplantısında, tali komisyon olarak ele aldığı teklif, işçilere, eşinin doğum yapması halinde 3 gün doğum izni verilmesini öngörüyor. Komisyon, ?3 güne kadar? şeklinde belirtilen izin süresinin kesinlik kazanması için ?3 gün? olarak değiştirilmesini önererek, teklifi benimsedi. Teklifin gerekçesinde, devlet memurlarına, eşinin doğum yapması halinde isteği üzerine 10 günlük babalık izni verildiği, ancak işçilerin böyle bir haktan yararlanamadığı belirtildi. Gerekçede, teklifin yasalaşması halinde, bir adaletsizliğin giderilmiş olacağını ifade edildi.

Kayınvalide ve damat desteği

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, doğum yapan kadına destek için annesinin yardıma geldiğini belirterek, ?Bu annelerle beraber erkeğin katkısı 3 günlük süre içeresinde çok ciddi olabilir. Burada komisyon olarak 10 gün olmasını isterim, bunu çıkarırız ama daha sonra yeniden düzenlenebilir. Biz önce buradan sonuç alalım? diye konuştu.

Bu sırada Toprak, doğum yaptıktan sonra annesinin kendisine yardım için evine geldiğini, ancak annesiyle iyi anlaşamadıklarını kaydederek, ?Bir süre sonra gitmesini istedim? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber