Mersin'de 'bal ormanları' kuruluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Şubat 2012 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, Mersin'de ''bal ormanları'' kurulacağını belirterek, ''Tesis edeceğimiz 20 bal ormanı 100 bin kovana hitap edecek'' dedi.

Acer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünya bal üretim pazarında etkin bir yerinin bulunmadığını söyledi.

Türkiye'de üretilen yaklaşık 80 bin ton balın iç piyasada tüketildiğini, dolayısıyla ihracata yönelik ciddi bir çalışma olmadığını ifade eden Acer, ''Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ülke genelinde doğa koşullarının uygun olduğu alanlarda oluşturulmaya başlanan 'bal ormanı' uygulamasını Mersin genelinde 2 bin 500 dekar alanda hayata geçireceğiz. Arıcılığın gelişmesi ve daha fazla bal üretimi için bu yıl tesis edeceğimiz 20 bal ormanı 100 bin kovana hitap edecek'' diye konuştu.

Bu ormanların 9'unu Tarsus ilçesinde oluşturacaklarını ve ilkini de Dedeler köyünde Dünya Ormancılık Haftası'na yetiştirmeye çalışacaklarını belirten Acer, şöyle konuştu:

''Arıcılık, biyolojik çeşitliliğin korunarak gelecek nesillere aktarılması, sürdürebilir gıda güvenliği ve aynı zamanda toprakların büyük bir kısmını tehdit eden erozyonun önlenmesi bakımından oldukça stratejik bir sektördür. Bal üretiminin arttırılması amacıyla 'bal ormanları' oluşturmak için çalışmalara başladık. Böylelikle Türkiye'nin bal üretimini arttırarak, ihracat yapacak düzeye getirilmesine de katkı sağlayacağız.''

Kovanları, bal ormanlarında mevsimsel olarak barındıracaklarını vurgulayan Acer, ayrıca arıların su ihtiyaçlarının karşılanması için bal ormanlarının içine su havuzları kuracaklarını kaydetti.

Mersin ormanlarında ağaçların konumuna göre bal çeşidi üretileceğini vurgulayan Acer, şöyle konuştu:

''Mesela Bozyazı'da çam ağaçlarında Basra böceği var. Bu böceğin salgısından Basra balı, kevenden keven balı, okaliptüs, akasya, fıstık çamı, jojoba gibi bal çeşitlerinin üretilmesine olanak sağlayacağız. Sonuçta bal üretimi artacak. Bugün yöremizdeki arıcılar bir kovandan 4-5 kilo bal alıyor. Bal ormanları oluşturulduğunda, üretici bir kovandan 20 kilo bal alma şansı bulabilecek.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber