KESK: Eğitim-Sen'in kapatılırsa konuyu AİHM'ye götüreceğiz

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2005 15:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Eğitim-Sen'e yönelik kapatma girişiminin sorumlusunun AK Parti Hükümeti olduğunu belirterek, "Demokrasiye meydan okuyan bu karar karşısında, her türlü hukuksal süreci işletecek ve demokratik tepkilerimizi göstermekten çekinmeyeceğiz. Eğitim-Sen'in kapatılmasına izin vermeyecek ve örgütlü mücadelemize sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Kurulu'nda Genel Başkan seçilen İsmail Hakkı Tombul, bugün ilk basın toplantısını Ankara'daki yeni Genel Merkez binasında düzenledi. Hükümetin politikalarını anti-demokratik bulduğunu ifade eden Tombul, toplu görüşmelerde kamu çalışanlarına yüzde 8'lik bir ücret artışı sunulması durumunda, sıcak yaz günlerinde hükümeti daha da terletmeye hazır olduklarını söyledi. Tombul, hükümetin kamu hizmetlerinin tasfiyesine karşı çıkarak, "reform" adı altında getirdiği yasal düzenlemelerden vazgeçmesini isteyerek, "Hükümetin devleti 'şirket' gibi yönetme anlayışı sadece bugünlerimizi değil geleceğimizi de karartacak niteliktedir. Konfederasyonumuz önümüzdeki dönemde de kamu hizmetlerini tasfiye girişimleri karşısında mücadeleye devam edecektir" diye konuştu.

Bu süreçte bazı işkollarında gündeme gelen düzenlemelere karşı sendikaların birbiri ardına eylem ve etkinlikler örgütlediğini ifade eden Tombul, başta SES, Tarım Orkam-Sen ve diğer sendikaların çeşitli eylemler yapacağını kaydetti. Tombul, hükümetin Kamu Personel Kanun Tasarısı ile ilgili hazırlıklarını sürdürdüğünü, ancak tasarıyla ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşlerini almadığını belirterek, "Konfederasyonumuz, kamu emekçilerinin başta iş güvencesi olmak üzere hiçbir kazanılmış hakkından taviz vermeye niyetli değildir. Çalışma koşullarında keyfiyeti, kayırmacılığı, güvencesizliği ve örgütsüzlüğü esas alan hiçbir düzenlemeye sessiz kalmayacağımız iyi bilinmelidir" açıklamasında bulundu. Hükümeti samimi olmaya çağıran Tombul, kamu emekçilerinin toplu sözleşme ve grev haklarının önündeki engellerin kaldırılmasını talep etti.

"EĞİTİM-SEN TOPLU SÖZLEŞMELERE KATILACAK"

KESK Genel Başkanı Tombul, Eğitim-Sen'e yönelik kapatma davasının hiçbir demokratik ülkede rastlanmayacak bir demokrasi ayıbı olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

"Tüzüğünde evrensel bir ilkeye, 'ana dilde öğrenim hakkına' yer vermesi gerekçe gösterilerek, örgütlü mücadelemizi etkisizleştirme girişimiyle karşı karşıyayız. Yargıtay Genel Kurulu dün aldığı kararla, bu ayıbı sürdürme niyetini gösterdi. Konfederasyonumuz, kapatma girişinin başlıca sorumlusunun AK Parti Hükümeti olduğu inancındadır. Demokrasiye meydan okuyan bu karar karşısında her türlü hukuksal süreci işletecek ve demokratik tepkilerimizi göstermekten çekinmeyeceğiz. Eğitim-Sen'in kapatılmasına izin vermeyecek ve örgütlü mücadelemize sahip çıkmaya devam edeceğiz."

Tombul, Eğitim-Sen ile ilgili hukuksal sürecin devam ettiğini ve Eğitim-Sen'in henüz kapatılmadığına dikkat çekerek, sendikanın toplu görüşmelere katılarak kamu emekçilerinin hakkını savunacağını söyledi. Tombul, Eğitim-Sen'e yönelik kapatma girişimlerinin ilk olmadığını daha önce askeri darbe dönemlerinde kapatıldığını belirterek, 1996, 1999 ve 2004 yıllarında da kapatma davalarının açıldığını hatırlattı. Söz konusu kapatma davasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) götüreceklerine vurgulayan Tombul, tüzük değişikliyle ilgili kararı önümüzdeki günlerde vereceklerini söyledi. Tombul, konuşmasında Genel Kurul'un yapıldığı salonda Türk Bayrağı'nın geri planda kalmasından dolayı provokasyon ortamı yaratılmaya çalışıldığını belirterek, gerilim siyaseti izlenerek halk ve emekçilerin karşı karşıya getirilmeye çalışıldığını ancak KESK olarak buna izin vermeyeceklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber