Kadın Konukevlerine Yeni Düzenleme

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Nisan 2012 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kadın Konukevleri Yönetmelik Taslağı'na göre, hayati tehlikesi bulunan kadınlar ve beraberindeki çocuklar hakkında Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi koordinasyonunda kolluk kuvvetleri ve kadın sığınmaevleri tarafından her türlü tedbir alınarak, koruma planı hazırlanacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ''Konukevleri Yönetmeliği Taslağı'' hazırlandı. Buna göre, kadın konukevlerindeki hizmetin çeşit ve niteliği, işleyişi, personelinin görev, yetki ve sorumlulukları, işbirliği ve denetime ilişkin esasları yeniden düzenleniyor. Yönetmelik taslağı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı kadın konukevleri ile sivil toplum kuruluşları ve kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı konukevlerini kapsıyor.

Yönetmelik taslağında, şiddet, kişinin, fiziksel, cinsel, ekonomik veya psikolojik zarar görmesiyle veya acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren, toplumsal, kamusal veya özel alanda meydana gelen fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranış olarak tanımlanıyor.

Nüfusu 50 binin üzerinde bulunan yerlerde belediyelerin kadın konukevi açmaları zorunlu olacak. Gerçek kişiler, kadın konukevi açamayacak.

Kadın konukevlerine kabulünü isteyen kadınlar, bakanlık il müdürlüğüne, kadın danışma merkezlerine ve benzeri görevleri yapan kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili yönlendirici birimlerine ve kolluk güçlerine başvuruda bulunabilecekler. Kadına uygulanan şiddetten haberdar olan üçüncü kişilerin bildirimleri ihbar kabul edilecek.

Aile mahkemesi hakimi, mülki idare amirinin kararı, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kolluk amirlerinin kararı üzerine de kuruluşa kadın kabul edilecek.

-Hiçbir ayrım yapılmadan kuruluşa kabul edilecekler-

Bütün başvurular, Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi'ne yönlendirilecek. Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi tarafından kadının yazılı başvurusu alınacak ve yapılan değerlendirme sonucunda bütün başvuruların derhal ilk kabul birimine gönderilecek.

Ancak durumun gerektirdiği hallerde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü tarafından, kuruluşa kabulü uygun görülen kadın ve beraberindeki çocuklar, kabul için aranan bilgi ve belgeler sonradan tamamlanmak üzere doğrudan kuruluşa gönderilebilecek.

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri tarafından doğrudan veya ilk kabul biriminden sonra kuruluşa yerleştirilmesi uygun görülen kadınlar ve beraberindeki çocukları, durumun özelliğine göre Bakanlığa bağlı kuruluşa veya Bakanlığın denetimi altında bulunan, kamu kurum ve kuruluşları veya sivil toplum örgütleri tarafından işletilen kuruluşlara yerleştirilecekler.

Şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan bütün kadınlar ve beraberindeki çocukları hiçbir ayrım yapılmadan kuruluşa kabul edilecek.

-Psikiyatrik destek verilecek-

Ancak 18 yaşından küçük şiddet mağduru çocuklar il müdürlüğü tarafından uygun bir sosyal hizmet kuruluşuna yerleştirilerek Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bildirilecek. 18 yaşından küçük kız çocukları anneleri ile kuruluş hizmetinden yararlanabilecek. 12 yaşından büyük erkek çocuğu olan kadınlar ise her türlü mobilya beyaz eşya, kira, cari gideri ve iaşesi, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından karşılanmak üzere bağımsız bir ev kiralanmak suretiyle barındırılması yoluna gidilecek. Yararlanıcılar, kadın konukevi hizmetlerinden bu evde yararlandırılacak. Evlerin kuruluşa yakın çevreden ve en az bir kişi için 20 metrekare alan biçiminde hesaplanarak, bulunduğu ilin rayiç fiyatları üzerinden kiralanmasına özen gösterilecek.

İlk kabul biriminde psikiyatrik desteğe ihtiyacı olduğu gözlemlenen kadınlar hakkında psikiyatri servisinden alınacak toplu yaşanılan yerde kalabileceğine dair rapor doğrultusunda kuruluşa kabulleri yapılacak.

Alkol ve madde bağımlıları tedaviye başlamaları koşulu ile kuruluşa kabul edilecek. Rehabilitasyon ve güçlendirme sürecinde farklı hizmet modellerine ihtiyaç duyan kadınlar Bakanlıkça bu hizmet için kurulacak kuruluşlara yerleştirilecek. Akıl ve ruh sağlığının bozuk olduğu gözlemlenen, zihinsel özürlü ya da bulaşıcı sürekli tıbbi tedaviyi gerektirir ağır hastalığı olduğu tespit edilen kadınlar ilgili sağlık kuruluşuna yönlendirilecek.

Herhangi bir suç nedeniyle haklarında adli mercilerce arama, yakalama ve tutuklama kararı verilmiş olduğu anlaşılan kadınlar hakkında genel hükümler çerçevesinde işlem yapılacak.

-Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'ne bilgi verilecek-

Hayati tehlikesi bulunan kadınlar ve beraberindeki çocuklar hakkında Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi koordinasyonunda kolluk ve kuruluş tarafından her türlü tedbir alınarak, koruma planı hazırlanacak.

Koruma planı çerçevesinde şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan birey hakkında kollukça detaylı bir araştırma yapılacak. Kişinin yaşadığı ve çalıştığı yerlerdeki bilgi sahiplerinin ve kendisini tanıyan kişilerin bilgilerine başvurulacak ve sonuçları Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi'ne bildirilecek.

Hayati tehlikesi bulunan kadının ikameti veya işyeri önünde ve/veya belirli zamanlarda kolluk kuvvetleri tarafından personel görevlendirilecek. Tedbirlerin uygulanacağı bölgelerde görevli kolluk kuvvetleri tarafından kontroller sıklaştırılacak, kadının işyerine, okula ve benzeri yerlere gidiş gelişlerinde veya kuruluştan dışarı çıktıklarında görevli ekibin refakat etmesi sağlanarak önleyici kolluk tedbirleri uygulanacak.

Kuruluşta kaldıkları süre içerisinde, şiddet uygulayan veya uygulama ihtimali bulunan birey hakkında yapılan tahkikat aşamalarından Şiddet Önleme ve İzleme Merkezine bilgi verilecek.

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi tarafından alınan bilgiler doğrultusunda gerekirse kadın; konukevi içerisinde korunabilecek. Panik butonu ve mobil cihaz da dahil olmak üzere teknik araç ve gereçlerle takibi yapılmak kaydıyla izlenebilecek.

Koruma önlemlerine uymayan yada uymak istemeyen kadınlar bu talebini yazılı olarak kuruluş müdürüne bildirecek. Kuruluştan ayrılış sürecinde; kadının kuruluştan ayrıldığı ve kalacağı adres kolluğa bildirilerek bir yıl için kendisine uygun bir koruma planı yapılacak. Durumun özelliğine göre bu süre bir yıl daha uzatılabilecek.

Kadının kuruluşta kalma süresi, kadının ilk kabul birimine kabul tarihinden itibaren bir ay içerisinde Koordinasyon ve Değerlendirme Komisyonu tarafından belirlenecek.

Kalınacak süre en fazla bir yıl olacak, bu süre duruma göre uzatılabilecek. Koordinasyon ve Değerlendirme Komisyonu raporları üç aylık dönemler halinde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü'ne gönderilecek.

-Konukevleri gizlilik esasıyla kurulacak-

Kadın konukevi açılırken, gizlilik ilkesine uyulacak. Kuruluşun adresi, telefon numarası gizli tutulacak. Kuruluşu tanıtan tabela asılmayacak, temel atma ve açılış töreni düzenlenmeyecek ve kuruluşa doğrudan başvuru kabul edilmeyecek.

Yapılacak yazışmalarda kalan kadınların, çocukların ve çalışanların isimleri belirtilmeyecek, gerekli durumlarda üzerinde anlaşmaya varılmış kodlar kullanılacak.

Kadın ve çocuklar ile gerekli görülen üçüncü kişilerin kimlik bilgileri ve adresleri ile önem taşıyan bilgiler tüm resmi kayıtlarda gizli tutulacak ve yapılacak tebligatlara ilişkin ayrı bir adres tespit edilecek. Kuruluşlarla ilgili olarak, kayıt sistemi kurulacak ve veri tabanı oluşturulacak.

Kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri tarafından işletilen kuruluşlara ait değişen yararlanıcı bilgileri ile kuruluşun kapasite ve sayı bilgileri her değişiklikle bulunduğu ilin Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerine bildirilmek zorunda olacak. Veri tabanı oluşturulmasına ve yürütülmesine ilişkin düzenleme Bakanlık tarafından yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber