DERMANDER, artan şiddet olaylarına karşı çözüm istedi

Gaziantep'te bir doktorun hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülmesine tepkiler sürüyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2012 17:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa'da sağlık çalışanlarını bir araya getiren Derman Sağlık ve Eğitim Derneği (DERMANDER), toplumda artan şiddete tepki gösterdi.

DERMANDER Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hamit Takcı, basında yer alan şiddet haberlerinden endişe duyduklarını ifade etti. Gazetelerde aynı güne ait gazete haber başlıklarının toplumda yükselen cinneti gösterdiğine dikkat çeken Takcı, şöyle konuştu: ?17 yaşında bir genç, doktoru bıçaklayarak öldürdü', ?12 yaşında bir kız üvey babasını bıçakladı', '14 yaşında bir öğrenci öğretmenini bıçakladı' başlıklı haberlere göre toplumda yükselen bir cinnet hali mevcut. Yerine göre bir doktor ya da diğer bir sağlık personeli, yerine göre bir öğretmen veya taksi şoförü payına düşeni alıyor. Kışın aç kalan yaban hayvanlarını beslemek, göçmen kuşların yaralı kanatlarını tedavi etmek için vakıf kurmuş bir medeniyetin mirasçıları olan bizler, bugün o medeniyetin kurucularını utandıracak durumdayız. Bu kötü gidiş, toplumda onarılması çok zor yaralar açmakta ve tedavisi giderek zorlaşmaktadır. ?Artık yeter' deyip millet olarak silkinmeli, problemin sebep ve çözümleri üzerine daha fazla eğilmeli ve bunu pratiğe dökmeliyiz.?

Dr. Hamit Takcı, ?kanayan bir yara' olarak tanımladığı şiddet olaylarına karşı çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı: ?Siyaset kurumu, sağlık gibi hassas bir konuda polemik yapmamalı, daha rasyonel olmalıdır. Doktor-hasta arası güven bunalımına yol açacak söz ve eylemlerden kaçınılmalı, karşılıklı hoşgörü ve saygı ilkelerine bağlı kalınmalıdır. Yazılı ve görsel medya organları hasta ve hasta yakınlarını tahrik eden yayınlar yerine sorunların çözümüne katkı sağlayan ve insanı yücelten vasıflara ağırlık veren bir duruş sergilemelidir. Sağlık kuruluşlarının güvenliği ile ilgili tedbirler en üst seviyede alınmalı, bu kurum ve kuruluşlarda suç işleme zemininin oluşmaması için gerekli önlemler ivedilikle alınmalıdır. Hukuki boşluklar yeni düzenlemelerle giderilerek sağlık çalışanları güvence altına alınmalıdır. DERMANDER olarak, daha yaşanılır bir dünyada, daha huzurlu bir ülkede, daha nezih bir sağlık hizmeti sunulabilmesi için yukarıda dile getirdiğimiz hususların yetkililerce dikkate alınacağı ve gereğinin yapılacağı ümit ve temennileri ile saygılar sunuyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber